Giccsadót az utcakép elcsúfításáért

Beküldés: | 5 hozzászólás | Módosítva:
Szerző: Névtelen

Olyan épület épült, a város egyik frekventált helyén a Fő úton, ami nem annyira a földrajzi adottságukhoz és kulturális háttérhez kapcsolódik a városunkban, hanem egy bizonyos "divatos" népcsoporthoz.

Szerintem több adót kellene fizetni annak az építkezőnek, aki figyelmen kívül hagyja a városépítési, szempontjait. Gyomaendrőd egy mezőváros.

Manapság rengetegen megtömik a zsebüket (kétes eredetű vagyonokkal) és elkezdenek építeni egy vacakot. Műveletlenül felkészületlenül a történelmi építészet klasszikus szabályainak ismerete nélkül elkezdenek zagyválni egy csomó formát, színvilágot, amit úgy gondolnak, hű de érdekes és nagyon egyedi jőt létre de valójában fájdalmasan csikorgó, giccses formavilágú épület születik meg a végén.

Mi számít gicssesnek vagy szépnek mindenki maga döntse el.
pl.: a hivalkodó feltűnő színek, mű oroszlánokkal a kapuban inkább giccses, mint szép.

Az építészet a társadalom és a város tükre, hogy milyenek azok az emberek, akik benne élnek.

András
(nyugdíjas művészettörténész)

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
9 év 11 hónap

Permalink - anonim küldte be 2016. 04. 19., k – 21:51 időpontban

Tisztelt helytörténész, A művészet is változó. Régiben báróépületek csináltak, és a kőoroszlán évezredes szimbólum. Ezen épület nem közintézmény, nem a városfejlesztés vagyona. Egyébként kitűnik a lepukkant vadász kocsma és a volt német kaszinóháztól. De a feliratot nem értem rajta.

A felirattal kapcsolatban némi régmúlt történelem valamikorra a Fáraók világába vezet vissza. A néhai Tutamkam fáraó egy családi leagázására utal a felirat. Üdvözlettel Thomas. Mellesleg miért is ne legalább némi színt visz az unalmas városképbe aki csak a múlton lovagol lemarad a jövőről! A korral mindenkinek haladnia kell különben lépéshátrányba kerül!

9 év 11 hónap

Permalink - anonim küldte be 2018. 01. 25., cs – 11:52 időpontban

Csend vala, kell fel az éjjeli hold.
A múmia című filmben,
abracadabra meg lepao bratata.

9 év 11 hónap

Permalink - anonim küldte be 2019. 06. 30., v – 19:26 időpontban

Szoba van kiadó? Helyi lakost kérdeztem. Benn a városban találjuk az Anck su Namun villát. De a szállást csak odaát a Bónom zugban. Mintha egy fáraó nyughelye lenne.

9 év 11 hónap

Permalink - anonim küldte be 2022. 05. 09., h – 20:44 időpontban

Újabb felvillanást keltett, szintén a Fő úton a Luna bisztró helyén Istanbul bár. Nem is azért, mert bemegy valaki például kebabért, hanem mert a török zászlókat az utcára tűzték fel. Ez igazán maradhatott volna benn az épületben. Magyar nemzeti ünnepeinket eltorzítja az oszmán jelkép kirakata.