Gyomaendrőd

Gyomaendrőd, ez a meghitt kisváros sík vidéken elterülve, a Dél-Alföld szívében, kényelmesen nyújtózkodva fekszik erdők, mezők, holtágak sűrűjében. Az idetévedő vándor, kikapcsolódni vágyó látogató nyáron a perzselő nap fényét, a vízpart nyugodt hangulatát keresi. Tavasszal az ébredező természet, ősszel a vadászat, télen a hóborította síkság adja meg az alföldi táj sajátos hangulatát. A vidéki élet gazdag hagyománya, a kulturális örökségek színes forgataga sokakat vonz mágnesként ide. Az itt található természeti szépségek gazdagsága vitathatatlan: a mesésen sokszínű flóra mellett az állatvilág is változatos kincsekben bővelkedik: halak, vadak, madarak egyedülálló fajgazdagsága vár felfedezésre e tájékon.

A film YouTube-on (https://www.youtube.com/watch?v=fBlDuX_lj0Y) és Vimeon is megtekinthető (https://vimeo.com/82441168)
Aki mobiltelefonon vagy táblagépen esetleg nem látja a YouTube verziót, azoknak ajánljuk a Vimeot.


Víz, víz hátán. Olyan ez, mint valami triumvirátus: a Hármas-Körös lassan hömpölygő, ártéri erdők közt kígyózó lassú vonulata, a számtalan, nyaralókkal, horgászhelyekkel tűzdelt holtág háborítatlan élővilága és a híres termálfürdő háromszoros vonzerővel bír a víz lelki gyógyító erejét keresők számára. Az anyaméhben ringatózó gyermek a magzatvízben tapasztalja meg először a víz szeretetét, majd örökre beleivódik a víz hangjának megnyugtató dallama. Vízpart, napfény, nyugalom – ennél többet senki sem kívánhat, ki békességre vágyik. Aki egyszer ide ellátogat és megérti ezt, azt szíve mindig visszahúzza ide. Ebben a meghitt harmóniában van valami lassú álmosság, de még inkább oldottság – mintha minden meglenne itt, amire valaha is vágytunk.

Gyomaendrődön a természeti szépségek, a régi épületek és a falusi múlt elemei, a képzőművészeti alkotások egyaránt megtalálhatók.

A természet kedvelői számára olyan változatos látnivalókkal gyönyörködtet Gyomaendrőd és közvetlen környezete, mint a Torzsás-zug szelídgesztenyefái, a Gyoma szélén, a Hantoskerti holtággal körülvett kis "félszigeten" található Erzsébet liget, az endrődi Népliget hűs árnyat nyújtó lombkoronaerdeje vagy a Hősük útja hársfasora, amit az első világháborúban elesettek emlékére ültettek.

Gyomaendrőd egyedülálló természeti értékei a holtágak. A település határában és belterületén 16 különböző méretű és állapotú holtág található, többségük kitűnő horgászterület.

A természeti kincsek mellett a város épületei is számos látnivalót kínálnak. Gyomaendrőd gyönyörű templomai, az országban egyedülálló, a Kner család életét és munkásságát bemutató Kner Nyomdaipari Múzeum, a Vidovszky Béla Városi Képtár, az endrődi Csendőrsortűz emlékmű a főbb nevezetességek.

Akik a vidéki, falusi múlt örökségére kíváncsiak, azoknak elsősorban az egykori endrődi parasztemberek által használt bútorokat, eszközöket, kézműves szerszámokat bemutató Endrődi Tájház megtekintését ajánljuk. A Templom-zugi holtág partján kialakított Halászati és Történelmi Élmény Park meglátogatását azoknak ajánljuk, akik a halászat eszközeiről és azok használatáról, valamint a vizes életmód gasztronómiájáról szeretnének többet megtudni.

Közigazgatás
Ország Magyarország
Régió Dél-Alföld
Vármegye Békés
Kistérség Gyomaendrődi
Jogállás Város
Irányítószám 5500
Körzethívószám 66
Népesség
Teljes népesség 13 295 fő
Népsűrűség 43,21 fő/km2
Földrajzi adatok
Terület 303,98 km2
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Koordináták 46.936284, 20.823474
Gps é. sz. 46° 56' 10.61’’, k. h. 20° 49' 24.42’’

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!