Körös-Maros Nemzeti Park

Az 1997-es alapítású Körös-Maros Nemzeti Park a dél-alföldi területek természetvédelmi kezelését valósítja meg. Működési területe mintegy 800 ezer hektár. Fennhatósága alá tartozik Békés megye területe, Csongrád megye Tiszától keletre eső területei, valamint a Dévaványai-Ecsegi puszták és a Körös-ártér Jász-Nagykun-Szolnok megyébe eső részei.

A Körösök ártere egyedülállóan gazdag növény- és állatvilágot tudhat a magáénak. A Körösök mai arca valójában azonban a természet és az ember együttes munkájának eredménye. A morotvák (holtágak) jellegzetes növényei a nagy hínár, a sulyom, a tündérfátyol, a sárga nőszirom és a rókasás. Az ártereken él a ligeti szőlő, a kutyabenge, a fagyal és a kányabangita. A hullámtér számos állatfaj élőhelyéül is szolgál. Az emlősök közül a vidra szigorúan védett. A kis kócsag, a fekete gólya, az üstökös gém és a réti fülesbagoly kiemelt természetvédelmi érték.

A látogatás szabályai:
A nemzeti park védett területein a tájékozódást a forgalmasabb pontokon elhelyezett információs táblák segítik. A fokozottan védett területek a nemzeti park engedélyével kutatási célból látogathatók.

  • A kijelölt kerékpártúra útvonalakról, tanösvényekről ne térjünk le
  • A növényeket és az állatokat zavarás nélkül tanulmányozzuk
  • Hagyjunk mindent a helyén, semmit ne vigyünk el, és semmit ne hagyjunk a helyszínen
  • Sátorozni, tüzet rakni csak a nemzeti park ajánlatában megjelölt helyszíneken szabad

Bővebben az alábbi honlapon:
https://kmnp.hu vagy a facebookon: Hivatkozás

Kapcsolódó programok

2024. május 04. (szombat)
 
VII. Túzokfesztivál - Természetvédelmi nyílt nap
Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó cikkek

Elmúlt események

Ossza meg ismerőseivel!