Körös menti ízek - Gasztronómiai kalandozások a Hármas-Körös vidékén

Megjelent Hornok Ernő Körös menti ízek című gaszrokulturális könyvének második, átdolgozott kiadása. A 166 ételreceptet és számos érdekességet is tartalmazó "újra kiforrott könyv" - 1. kiadása 2012-ben jelent meg - a Hármas-Körös vidékének konyháját mutatja be az olvasónak.

Sokan nem is gondolnák, hogy ezen a viszonylag kis területen milyen változatos, ugyanakkor egyedi, máshol nem fellelhető gasztronómia alakult ki a táj adottságainak és az itt élt, itt élő vegyes – magyar, szlovák, sváb - népességnek köszönhetően.

Napjainkban az emberek egyre inkább kezdik újra felfedezni a házi készítésű ételeket, a házi ízeket, az adalékanyagoktól, színezékektől mentes élelmiszert, a saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, s az ezekből készített ételeket. Nekik is szól ez a könyv, amely a Körös-vidék hagyományos konyhaművészetének ma is élő érdekességeit teszi közzé.

A "Gasztronómiai kalandozások a Hármas-Körös vidékén" alcímet viselő színes, 132 oldalas könyv, nem csak a vidékre jellemző ételek receptjeit, hanem Békésszentandrás, Szarvas, Mezőtúr, Gyomaendrőd, Körösladány nevezetességeit, táji- és kulturális értékeit, a ma is élő népi hagyományait is az olvasó elé tárja. Ily módon nem egy hagyományos szakácskönyvet lapozgathat az olvasó, hanem egy olyan - divatos kifejezéssel élve - gasztrokulturális turisztikai könyvet, amely minden bizonnyal - a főzés mellett - kedvet csinál egy Körös menti utazáshoz is.

Mifelénk a birkapörköltet és a káposztás lepényt is lehet többféle módon készíteni, Kner Izidor gyomai nyomdász imádta a diópálinkát, Rózsahegyi Kálmán endrődi születésű színészünk pedig ,,felvitte" Pestre azt az endrődi asszonyt, aki a Korona Vendéglőben azt a remekbe szabott tyúkhúslevest főzte. A szarvasi születésű Melis György operaénekes pedig hazalátogatva mindig a szokásost rendelte a vendéglőben...
Petőfi Sándor is végigzötykölődött a sáros pusztaságban, s a gyomai csárdában paprikás csirkét kért, és a vendéglősökkel általában meggyűlt a baja. Van csabai, de van igen kiváló endrődi kolbász recept is, ráadásul a mezőtúri pusztában van egy kiváló holtágparti gardenszálló egy díjazott bisztrókonyhával. Megemlítendőek a mezőtúri étkek és a híres fazekasedények, a szarvasiak halas- és szilvás gasztronómiai ételei éppúgy, mint a gyomaiak és endrődiek egyedi étel- és italremekei és a kenyérsütés titkai.
Könyv mindazoknak, akik nem a gyorsétkezdékben múlatják az időt, (a parizert is kerülik) és nemcsak enni, hanem főzni is szeretnek!

Hornok Ernő: Körös menti ízek - Gasztronómiai kalandozások a Hármas-Körös vidékén Könyv könyv ára: 2490 Ft.

  • Körös menti ízek - Gasztronómiai kalandozások a Hármas-Körös vidékén
    Körös menti ízek - Gasztronómiai kalandozások a Hármas-Körös vidékén

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!