Az ősz színei - tájfilm Gyomaendrődről

Beküldés: | 2 hozzászólás | Módosítva:
Szerző: admin

Az általam készített gyomaendrődi tájfilmek sorában a Colors of Autumn (Az ősz színei) már a sokadik; a korábbi népszerű alkotások a Tavaszidő és Télidő a Körösök vidékén 2010-ben, majd a Tavaszidő folytatása, a Tavaszidő II egy évvel később jelent meg. Ezt követte a 2011 nyarán forgatott Egy nap a tanyán c. alkotás, ami ma már egyetemi tananyag. Kisfilmjeim nemzetközileg is kedveltek lettek, számos külföldi blog is írt az alkotásokról, ill. a Tavaszidő (Springtime) és Télidő (Wintertime) az Országos Természetfilm Fesztiválon a professzionális kategóriában több tucat induló közül első helyezést ért el 2011-ben. Ez utóbbiakat a Magyar Televízió és a Duna TV is műsorára tűzte.

Az ősz színei - tájfilm Gyomaendrődről (Colors of Autumn)
Forrás: (https://vimeo.com/79977693)

A sorozatból ugyanakkor hiányzott az ősz, ugyanis 2007 óta állandóan külföldön tartózkodtam az év eme gyönyörű időszakában.
A mércét ezúttal is próbáltam magasabbra emelni, elsősorban a képminőséggel. Talán csak szakmabelieknek mond valamit az, hogy raw filmezés, a raw nyers formátumban történő fotózás ugyanakkor a fotósoknak már ismerősen cseng. A gyakorlatban arról van szó, hogy a film minden egyes képkockáját mint állóképet dolgoztam fel (természetesen azért kötegelve, snittenként), innen ered a fotó szintű képminőség, a gyönyörű dinamika és színek. Időigényes folyamatról van szó, ahol a számítógép hosszú órákon át konvertál az egyik formátumból a másikba. Az Interneten megtekinthető változat bár elfogadhatóan szép, de a tömörítés már rengeteget rontott a színvilágon és a képminőségen az eredetihez képest, ami állókép minőségű. Ez kisfilm létrejötte nem lett volna lehetséges a legmodernebb technika nélkül, mert ma még nyugaton is ritka a nyers formátumban történő filmezés, itthon pedig a profi stúdiók se használják még ezt az időigényes és drága megoldást. 10 másodpercnyi nyersanyag közel egy gigabyte helyet foglal, egy 64 gigás szupergyors memóriakártyára 7-8 perc nyersanyag fér! Mivel mindig jóval több nyersanyagra van szükség a végleges alkotás elkészítéséhez, mint ami bekerül a végleges klipbe, ezt azt jelenti, hogy 2-300 gigabyte anyagból dolgoztam, hogy készüljön belőle egy 4 perces klip.
Remélem, a kedves nézőt is éppoly kellemesen tölti el a látvány, mint amit én éltem át, amikor a felvételeket készítettem. Jó szórakozást kívánok!

Cikk: Weigert József

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
11 év 2 hónap

Permalink - Viczjan Pal küldte be 2014. 02. 10., h – 10:46 időpontban

Nagyon szép film ,sokan 1000km-ert utaznak mert azt hiszik ott szebb pedig nem kel messzi menni

Permalink - Tömöry Mária küldte be 2020. 11. 09., h – 12:55 időpontban

Sokszor gyönyörködtem...minden évszakban , de a legszebb az ősz !!! A képek /újra/ látásának érzelmi hatásai szavakkal nem kifejezhetők ! Köszönöm.