Új kajak-kenu egyesület alakult Gyomaendrődön

KSI SE Gyomaendrőd képe
Beküldés: 2013/10/31 - 15:40 | 2 hozzászólás | Frissítés: 2015/03/19
Szerző: KSI SE Gyomaendrőd
Cikkek: 

A Budapesti székhelyű KSI (Központi Sport és Ifjúsági Sportegyesület) segítségével és támogatásával elindult egy egyedi kezdeményezés, amely eredményeként még több gyomaendrődi gyermek juthat magas szintű sportolási lehetőséghez. A KSI kihelyezett kajak tagozata szeptemberben kezdte meg a működését Gyomaendrődön.

A történet akkor kezdődött, amikor a Körös Kajak Sportegyesület Szeptember 2-án azonnali hatállyal menesztette Kovács Gábort és feleségét, Kovácsné Kozma Diánát. A két edző kilenc sikeres évet töltött el a klubnál, országos és nemzetközi elismertséget, hírnevet szerzett Gyomaendrődnek.
A menesztésről egy öttagú vezetőség döntött. Ennek következményeként a döntéssel nem egyetértő szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy visszahelyezhessék az edzőket. A vezetőség azonban hajthatatlan volt és a hónapok óta tervezett edzőváltást véglegesnek tekintette.
A döntéssel elégedetlen szülők és gyerekek úgy határoztak, hogy új kajak egyesületet alapítanak.
Ragaszkodtak Diához és Gáborhoz. Megindult a szervezés. Az egyik szülő vásárolt egy telket a rajta álló épülettel együtt, amely felújításra és átalakításra szorul. Erre a tél folyamán sor is kerül. Tavaszra egy minden igényt kielégítő vízi komplexum lesz kialakítva a Körös Hotel (Holler) mögötti holtág partján, a város szívében. Ez a vízi bázis a kis gyaloghídról könnyűszerrel megközelíthető lesz. A Magyar Kajak–Kenu Szövetség minden segítséget megadott az új klub indításához, támogatásukról biztosították az alakulandó klubot. Kérésükre egy köremailt küldtek szét az országban, hogy hajókat, lapátokat, eszközöket kaphassunk a segítőkész egyesületektől. Erre az e-mailre jelentkezett a KSI. Oláh Tamás szakosztály vezető felhívta Kovács Gábort, hogy ők szívesen segítenének, sőt kihelyezett tagozatként részt vállalnának a működtetésben és eszközöket is adnának. Tavasszal új hajókat, lapátokat, motorcsónakot, esetleg kisbuszt és egyéb eszközöket és felszereléseket adnak Gáboréknak. Már meg is kezdték a hajók és lapátok gyártását. Oláh Tamást és Kovács Gábort régi barátság köti össze, és mivel Tamás elismeri és nagyra tartja Gáborék eddigi szakmai munkáját, segítő kezet akart nyújtani az új Gyomaendrődi Klub alapításához. A KSI elvárása csak annyi, hogy minél több gyerekkel ismertessük és szerettessük meg a „vízenjárást”, a kajakozást.

A KSI Magyarország legnagyobb utánpótlás nevelő egyesülete, a régi neve ezért is volt Központi Sportiskola. Rengeteg későbbi világ- és Európa bajnok nőtt ki a KSI kajak szakosztályából. A Londoni Olimpia legeredményesebb kajakosa a két aranyérmet nyerő Kozák Danuta és a szintén olimpiai bajnok Szabó Gabriella is itt nevelkedett. Szeretnék, ha Gyomaendrődön az eddigieknél is több gyermek ismerkedne meg a kajakozással, minél több egészséges, edzett és sikeres gyomaendrődi fiatal nőne fel!
Az edzők irányításával a toborzásokat már megkezdődtek. Kezdetben 8-10 gyermek látogatta az edzéseket, ez a szám jelenleg már 20 fő felé duzzadt. A Kis Bálint Általános Iskolából közel 150 gyermekkel sétáltak ki a pedagógusok és mutatták meg nekik a kajak szépségét! Ezúton is szeretnék megköszönni Ágostonné Farkas Máriának, a Kis Bálint Általános Iskola igazgatónőjének és az ott dolgozó pedagógusoknak, hogy lehetővé tették a bemutatást! Szintén köszönetet mondunk Czikkelyné Fodor Tündének, a Gyoma- Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Intézményvezetőjének, aki szintén felajánlotta a segítségét, amit szívesen vesznek!

Jelenleg Gáboréknál sportol Gecsei Gergő és Szántó Milán. Gergő 2013 -ban összesen három országos bajnoki címet valamint egy diákolimpiai bajnoki címet szerzett. Milán egy országos bajnoki arany és egy bronzérmet nyert. Jelenleg mindketten a magyar kölyök válogatott tagjai. Az elmúlt héten edzőjükkel, Kovács Gáborral a dunavarsányi edzőtáborban voltak a válogatott keret edzőtáborában.

Cikk, fotó: KSI Gyomaendrőd

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!