Ugrin nemzetségi találkozó

Beküldés: | 4 hozzászólás | Módosítva:
Szerző: admin

Cikkek

Nem újkeletű dologról van szó. Az Ugrin találkozók története majdnem 40 évre nyúlik vissza. 1971-ben Ugrin Benjámin temetésére nagyon sokan eljöttek, tudniillik, hogy ő egy IGAZ ember volt, tele jósággal, szeretettel és őt is viszont szerették az emberek. A Temető utcai Ugrin házban emlékezett a család az elhunytra, Ugrinok és Uhrinok vegyesen, ugyanis Ugrin Benjámin felesége Uhrin Mária volt. Itt mondta ki Uhrin Margit férje, Kupecz Bence, hogy "ha nem ilyen szomorú alkalomból jöttünk volna össze, akkor azt mondanám, hogy de nagyon jól érzem magam".
A következő évben, halottak napján az endrődi temetőben "összeszaladt" a család jelentős része, majd közösen beültek egy vendéglőbe. Ott az öregek megállapították, hogy az egy lehetetlen állapot, hogy a család szanaszét él az országban, ki Szegeden, ki Budapesten vagy Debrecenben és a fiatalok nem ismerik egymást. Ekkor a nagy család elhatározta, hogy ezentúl minden évben összejönnek valahol.
Az első találkozó 1973-ban Szarvason volt, azt követően Budapesttől Szolnokig, Gyulától Mosdósig, Piliscsabától Jászberényig sok helyen volt már találkozó. Endrődön legutóbb 2000-ben jöttek össze az Ugrinok, Uhrinok és a családhoz sok szállal kötődő Kovácsok.
A találkozókon résztvevők száma évről évre növekedett, mindig újabb és újabb családfa-ágak csatlakoztak. Kiderült, hogy a családban nagyon sokan fontosnak tartották és tartják őseik emlékének megőrzését, közülük többen írták le visszaemlékezéseiket, a fontosabb adatokat és vezették a családfát. Én, aki ezeket a sorokat írom, akkor kaptam kedvet a családi adatok összegyűjtéséhez és a családfa rajzolgatásához, amikor a kezembe került dédnagyapám, Uhrin Mátyás (1872-1945) kézirata.
Aztán 2000-ben megismerkedtem Ugrin Andrással, az Ugrin család oszlopos tagjával Piliscsabán, akinek már akkor hatalmas családfája volt. Egyeztettük az adatokat, és megtaláltuk a közös ágakat. Megörültünk, és azóta is napi kapcsolatban vagyunk.

Az adatgyűjtés során bebizonyosodott, hogy az endrődi Ugrinok és Uhrinok egy őstől származnak: Uhrin Pál gulyáslegény, aki Békéscsabáról jött Endrődre, 1745-ben feleségül vette Tímár Ilonát, és 13 gyermekük született. Közülük 4 fiúnak tudjuk végigvezetni a családfáját, ami elég szerteágazó.
A találkozóra Ugrin Laci segítségével kinyomtattuk a családfát, amely 90 cm széles, 6 méternél is hosszabb és több, mint ezer név szerepel rajta.

A adatokat böngészve és magamat tekintve az Uhrinon kívül jócskán folyik még ereimben Tímár, Szurovecz, Gyuricza, Vaszkó és Kovács vér is.

Szóval, idén is eljött a várva várt nap. Szeptember 11-én Endrődön, őseink földjén rendeztük meg a találkozót. Az ég nem volt túl kegyes hozzánk, már csütörtökön és pénteken is egyfolytában esett az eső.
Szombaton 10 órakor az endrődi Szent Imre katolikus templomban ünnepi misével kezdődött a program. Kint megint zuhogott, de bent a templomban megható pillanatok következtek. Iványi László plébános úr elmondta, hogy a magyarságot a történelem folyamán mennyi megpróbáltatás érte és az "izmus"-ok egész sora sem tudta elpusztítani. Az Ugrinok is itt vannak, tovább élnek, és példaértékű, ahogyan összetartanak.
A mise végén Uhrin Viktor hegedűművész játékában gyönyörködhettek a jelenlévők: J. S. Bach: Gavotte az É-dúr partitából című művet adta elő.
Ezután a plébános úr előre hívta a gyerekeket az oltárhoz és megáldotta őket.

A mise után, nem törődve a nagy sárral, vízzel, kimentünk a temetőbe is, vittünk néhány szál virágot őseink sírjára.

12 órától a Pájer kempingben folytatódott a program ünnepi műsorral. Elénekeltük a magyar himnuszt, majd Bélik-Ugrin Koppány elszavalta nemzetségünk himnuszát, utána pedig közösen el is énekeltük. Egyébként az Ugrin himnuszt szövegét Ugrin András írta és Ugrin Gábor karnagy komponált hozzá dallamot.
A jelen lévő legidősebb és legfiatalabb családtag - Uhrin Lajos (93 éves) és Uhrin Klára kisfia Barnabás (5 hónapos) - közösen szalagozta meg nemzetségünk címeres zászlaját.

Az ünnepi műsor

Azok kedvéért, akik most voltak először a nemzetségi találkozón, Ugrin Benőné mesélt arról, hogy hogyan született meg 39 évvel ezelőtt a gondolat, és indult el a találkozók sora.
Néhányunk kezdeményezésére a társaság megszavazta, hogy jövőre megint csak Endrődön legyen a találkozó, szeptember második hétvégéjén, ahogy az mindig is lenni szokott.
Utána Veréb András és párja, Nagy Edit mutatott be nekünk szemet gyönyörködtető, lelket melengető vajdaszentiványi táncokat. A hangulatot tovább emelte Uhrin Klára és férje, Kertész András. Ők lendületes moldvai tánczenét játszottak furulyán és kobzán. Azután Uhrin Magdolna következett szép magyar népdalokkal. A műsor befejezéseként Ugrin Orsolya és párja, Barát István énekeltek ősi magyar dallamokat táltosdobbal.

Ezután következett az ebéd. Dr. Veréb Lajos (Ugrin Ilona férje) vaddisznó-pörköltet főzött, Busai Pista (Uhrin Anna fia) paprikás krumplit kolbásszal, Uhrin Attila (Subi) betyárost. Uhrin Ernő házi szalámit, mangalica szalonnát és zöldségféléket hozott, Uhrin Béla sült hallal kínált bennünket. Uhrin Katalin (Pintér Béláné) egy hatalmas tortát sütött a nagy találkozóra. Ezen kívül, ami szem-szájnak ingere, minden volt ott: sült húsok, sütemények, gyümölcsök, ízletes pálinkák és finom borok.

Ahogy emelkedett a hangulat, az időjárás is jobbra fordult. Előkerültek a régi fényképek, felelevenedtek a régi emlékek, meghatódottság és öröm volt az arcokon. Az összetartozás jó érzése és a szeretet hatotta át az egész találkozót. Mindenkinek volt egy-két kedves szava a másikhoz. Olyan családtagok, akik még sosem találkoztak, vagy nem is tudták, hogy rokonok, meglepő természetességgel ültek le egymással beszélgetni, koccintani.

Uhrin Gábor régi endrődi képeket vetít
a háttérben: Ugrin Benő, Solymosi Frigyes, Ugrin Gábor

Délután előkerült a kosárlabda és a vízi bicikli is. Szabó Béla régi endrődi fényképeket vetített, Kovács Zoltán matematikus szappanbuborékokból varázsolt káprázatos geometriai formákat. A találkozón kiállítás is volt Uhrin Pali bácsi színes rajzaiból, amelyeken a paraszti élet eseményeit ábrázolja.
A gyerekek, mint minden találkozón, most is kitűnően érezték magukat, nyakig sárosak lettek, de nagyobb bajuk sose legyen.

Este tábortűz, éneklés, dobolás volt, és közben búcsúzkodás azoktól, akik hazaindultak. A kitartóbbak pedig csak éjfél után tértek nyugovóra.

Egyébként még soha ennyien nem voltunk az Ugrin találkozón, 200-nál is többen jelentek meg.
A legszebb pillanatokat Uhrin Karcsi rögzítette videóra.

Szeretettel üdvözlök minden családtagot!
Isten éltessen bennünket nagyon sokáig erőben, egészségben!

A kedves olvasókat pedig arra biztatom, hogy keressék gyökereiket, építsék fel nemzetségüket, és rendezzenek a miénkhez hasonló találkozókat!

Uhrin Gábor

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.

Permalink - Székely Mónika küldte be 2020. 08. 14., p – 12:27 időpontban

Kedves Uhrinok és Ugrinok!

Érdeklődnék, hogy mikor lesz ilyen találkozó újra és hol?
Üdvözlettel: Székely Mónika, Uhrin Lajos József unokája, Uhrin Anna Mária lánya :-)

Permalink - KUPECZ LÁSZLO küldte be 2020. 12. 31., cs – 17:28 időpontban

Szeretnék a családfáról többet megtudni,lehet,hogy családtag vagyok?

Permalink - Dr Latorcai-Uj… küldte be 2023. 07. 25., k – 19:11 időpontban

Kedves Uhrin és Ugrin Család!

Én Ujházi Aranka vagyok, Gyomaendrődi édesapám Ujházi Ernő. A nagyapám
Uhrinról Ujházira "magyarosított" ,mert a saját családjában is volt keveredés a téves anyakönyvi bejegyzések miatt. Édesapám mindig ott volt a találkozókon, de sajnos már 10 éve eltemettük .Mi is szeretnénk a kapcsolatot tovább fenntartani. Címünk: 1021 Bp Budakeszi út 77 tel. 06 30 2210 200