Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön

admin képe
Beküldés: 2013/04/11 - 15:43 | 1 hozzászólás | Frissítés: 2014/10/23
Szerző: admin
Cikkek: 

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt. Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb „nemzeti” ünnepükként tartja számon.

A rendezvény 2013. április 08-án, 9 órakor kezdődött a Regionális Roma Közösségi Házban, ahol a Fekete Angyalok együttes „Cigány himnuszával” vette kezdetét a program. Szécsi Zsolt elnök köszöntötte a megjelenteket, érdeklődőket. Elmondta az összejövetel célját, és néhány mondatban összefoglalta a Nemzetközi Roma Nap jelentőségét. Ezt követően Várfi András Gyomaendrőd Város Polgármestere nyitotta meg a rendezvényt. Hangsúlyozta és kiemelte, hogy a Roma Polgárjogi Szövetség megalakulása óta számtalan rendezvényt szervezett és kiemelkedő a közösségért végzett tevékenysége. A program folytatásaként a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Oktatási Egysége diákjainak műsora következett. Dr. Torma Éva főorvos asszony előadásában felhívta a figyelmet a cigányságot érintő egészségügyi problémákra (10-15 évvel korábban halnak meg, mint a magyar társadalom többi tagja). Az előadást követően Czank Gábor endrődi plébános a cigányság hitvilágát tárta fel a nagyközönség előtt. Dr. Szonda István a cigányság eredetéről tartott összefoglaló előadást. Az előadásokat követően 11 órakor került sor a február hónapban meghirdetett „Roma kultúra, hagyomány” rajzpályázat eredményhirdetésére, valamint a díjak átadására. Nagy örömünkre szolgált, hogy több száz szebbnél–szebb rajz érkezett a felhívásra. Az eredményhirdetést követően a „Fekete Angyalok” együttes szórakoztatta a közönséget. A délutáni programot Botos János és zenekarának műsora nyitotta. Azt követően pedig Szilágyi Róbert a Magyar Pünkösdi Egyház teológusának lemezbemutatója volt hallható. Az előadásokkal, valamint a programokkal párhuzamosan Közösségi Házunkban térítésmentesen igénybe vehetők voltak egész nap különböző szűrővizsgálatok, melyek iránt nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazoknak a támogatását akik a rendezvényünkhöz hozzájárultak:

Rendezvény, és rajzpályázat támogatói:
Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigány Misszió
Varga Zoltán MSZP Országgyűlési Képviselője
Andó Ágnes Gyomaendrődi Járás Vezetője
Várfi András Gyomaendrőd Város Polgármestere
Poharelec László Önkormányzati képviselő
Hornok Ernő újságíró
Ujlaky Szabolcs vállalkozó
Farkas István vállalkozó

Továbbá szeretnénk megköszönni azoknak az önkéntes segítőknek a munkáját akik a rendezvény előkészítésében, megvalósításában önzetlenül részt vettek.

Kapcsolódó képek

Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön
Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön
Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön
Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön
Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön
Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön
Nemzetközi Roma Napi Rendezvény Gyomaendrődön

Kapcsolódó oldalak


Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!