A mi jövőnk

admin képe
Beküldés: 2013/01/27 - 10:00 | 2 hozzászólás | Frissítés: 2015/03/19
Szerző: admin
Cikkek: 

Túléltük a világvégét, de azért ne bízzuk el magunkat, a maya naptár újból indult 22-én és ki tudja, mennyi baj várhat még az emberiségre a jövőben. Nem is merném felsorolni a valóságos katasztrófák lehetőségét így az év elején, de higgyék el, lehet válogatni. Nem vágyom egyikre sem, már csak azért sem, mert jelenleg azok nem előzhetőek meg.

December 20-án hunyorogva léptem be a Városházánk számomra kedves, fényözönben fürdő nagytermébe. Még nem sejtettem – sejtettük – kollégáimmal együtt, hogy élő adásban leszünk a tévében. Bizottsági ülésre voltunk hivatalosak, az új munkaszerződéseink vitatott kérdéseit megbeszélendő. Korábban ilyen tévés, nyilvános ülések nem voltak szokásban. Nyugodtan ültem, tudtam, úgy sem fogok megszólalni. Helyesen tettem, a kollégáim mindent elmondtak, egyetértésben voltunk. Olyan volt ez, mint egy bírósági tárgyalás. Szemben ültünk a „bíráinkkal”, de azok a jegyző úr kivételével nagyokat hallgattak. Itt köszönöm dr. Tímár Gyöngyinek, ügyvédünknek, hogy kiállt értünk, és igaza volt! Nem csak szakértő, hosszú távon gondolkodó! Azóta a szerződéseket aláírtuk és várjuk a jövőt. Gondolatban elbúcsúztam a Városháza nagytermétől, a munkahelyem volt, itt álltam annak idején az anyakönyvvezető elé és itt esküdtem kétszer fel polgármesternek is. Természetesen érzelmileg is kötődöm e Házhoz, amit most elvettek tőlem, tőlünk.
1981-ben a Párt és az itteni vezetők jóhiszeműen összeházasították a két települést. Kilenc évvel később polgármesterként végig, működésem alatt, csak a békítgetéssel voltunk elfoglalva, hisz mindenki a válást gondolta, vagy akarta, vagy remélte. Így aztán a béke kedvéért mindenből kettő lett: foci, piac, egy darabig mozi is, és sorolhatnám tovább. Mindkét település lakói szívük mélyén akkor is, most is kötődnek egykori szülőföldjükhöz. Ezt nem szabad elfelejteni. Erre kellett volna a mindenkori vezetőknek itt és a megye élén is gondolni. Ehhez természetesen megfelelő tudás, kultúra, emberismeret is kell. A politikai hovatartozás kevés, mondhatnám semmi!

Gyomaendrőd

Természetes örülök, hogy újból járási székhely lettünk! Ez most rang, államigazgatási ügyekben vezető helyre kerültünk. De, azért tudnunk kell miért is? Az ország szegény, az emberek egy része nincstelen, jövőképe sehol! A pénzünkkel a tőzsdék úgy játszanak, mint lóversenyeken a fogadók. Hol nyerünk, hol vesztünk. A demokrácia nem olcsó mulatság. Nem bizony! A demokráciát sok kis ember gyakorolja. Magyarországon 3200 önkormányzat. Az előző kormányok a hatalmon lévő pártok rejtett tányéraknákat helyeztek el. Tudták, a következő kormányzat ezekre rá fog lépni. Megtörtént! Hogyan? A közel 2000 kis településnek volt, van polgármestere és képviselő-testülete. Ezek a jóhiszemű, de pénzügyekhez nem értő emberek bizonyítani akartak a falujuk, városaik, az őket megválasztó polgárok előtt. Mi történt? Anyagi csődbe vitték az önkormányzatokat, nem kevés kormányzati segítséggel. Ma, Orbánék az adósságaik kiváltásával vannak elfoglalva. Százmilliárdokról szól a történet! Mi a megoldás? A jelenlegi hatalom kinyújtotta a kezét, jóindulattal, de erős akarattal létrehozva a járásokat. A járási hivatalokon keresztül jobban kézben lehet tartani az országot, az önkormányzatokat. Elvégre így volt régen is, több száz éven át. Rákosiék is járásban gondolkodtak. Egyben különböztek: a Tanácsháza, a Községháza a falué maradt! 1965-ben jöttem Gyomára és a Hősök útján lévő Járási Hivatalban kellett jelentkeznem. Szegény Megyeri Sanyi bácsi, Farkas Sándor forog a sírjában! Soha, senki – SENKI – nem gondolta (ha gondolta is láthatóan megvalósíthatatlan), hogy új városközpontot építünk.
A következő harminc évben erre pedig esélyünk sem lesz! De minek is? Több száz éves történelmi központja van mindkét településrésznek. Így alakult, természetes módon. (Templom, községháza, iskola.) Az első szabadon választott testület csak remélte ezelőtt 20 évvel, hogy majd lassan-lassan a két település összeépül. Családi házak lesznek, gyerekek születnek, majd iskola kell nekik, boltok, buszmegállók, egyszóval egy városrész lesz itt. Dávid Imréék bevásárló központot engedélyeztek, mi korábban egy szép nagy parkot, sétányokkal, padokkal szerettünk volna. Közösségi térben gondolkodtunk, remélve, hogy a két településrész polgárai itt közösen ünnepelhetnek (május 1-je, augusztus 20. stb…) A Lidl sem baj, hogy ott van, de az új Polgármesteri Hivatalt oda kivinni az bűn volt! Valamit figyelmen kívül hagytak, a következőt:

A város lakosságának 2/3-a a gyomai részben él. A gyomaiak 2/3-ad része a vasúton innen, így aztán nagy lépést tett a polgármester úr, hogy eddigi „népszerűségét” tovább erősítse, sőt megjósolom, hogy a Fidesz elbúcsúzhat attól, hogy a közeljövőben győztes legyen a városunkban. Mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy a polgármester úr politikai karrierje miatt magányosan tárgyalt és ajánlotta fel a Városháza épületét járási hivatalnak. Békés megyében ilyen sehol máshol nem történt! Miért nem lehetett egy tisztességes kompromisszumot kötni? Két hivatal részben megfért volna egy épületben, mint például Békés városában. A járási hivatal maradéka pedig más épületbe, vagy épületekbe kerülhetett volna.
Miért kellett a tanfelügyeletnek a Városházára költözni? A Tisza Kálmán iskola Fő úti irodája üresen tátong! Miért nem a járási hivatal ment ki a város szélére? Mert az nem volna elég elegáns? Új buszmegállókat kell építeni és járatokat indítani, igaz? Az Október 6. lakótelepen is emberek élnek, távol álljon tőlem a megbántásuk, de az új Városháza mégis csak egy több száz hektáros szántóföld szélén áll, vagy nem?
Milyenek hát a kilátások? A közelben, távolban a környék szeméttelepe, a temető, az ipari park, és a felszántott mező. Ez az új városközpont? Mégis mit gondol rólunk a Hatalom? Elvették a Bethlen Gábor nevet az iskolától! Most felajánlottuk a városházát és kiköltöztünk a határba. Micsoda igénytelenség, micsoda behódolás! Megdöbbentett, hogy a Testület ezt így elfogadta! Mit tudnak Önök az itt élők gondolatairól, lelkiállapotáról? Már késő! Marad a ronda Bajcsy út, a sáros környezetű vasútállomás, az időnként víz alatt álló kerékpárút, a hatalmas kátyúk. A szegély nélküli Fő út Endrődön és Gyomán. A legnagyobb bűn a könyvtárak elvétele a városrészektől! Hogy gondolták? Azt új városháza könyvtár is lesz? Meg varroda az emeleten? Micsoda kotyvalék, csak azért, hogy megfeleljen az épület?! Nem az a baj, hogy járási székhely lettünk, hanem ahogyan! Azért ott fent az égben van valaki és igazságot oszt! Polgármester úr! Érezze jól magát a volt iskolai épületben a hátra lévő rövid időszakban! Ön „megtette, amit csak tehetett!”, de úgy látom a Fidesz elengedte már a kezét. Nehéz, boldog új évet kívánni ennyi csalódás után!
Utóirat: Békéscsabán a Lencsési úti lakótelepen a városházának kirendeltsége működik! Micsoda meglepetés ugye?

Dr. Frankó Károly

Forrás: Új Gyomaendrődi Hírlap
Független városi havilap
Felelős szerkesztő: Biró Károly

Kapcsolat
Cím: 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 18.
Telefon: +36 (66) 386479
Email: gyehirado@freemail.hu

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

Hozzászólások

Teljes mértékben egyetértek Frankó doktor úrral!
Maximális tiszteletem és elismerésem a nyílt és igazmondó leveléhez.
Sajnos nem sokan merik felvállalni és nyílvánosságra hozni a véleményüket.
Részben megértem, mert félnek a bosszútól!
Bízom, remélem nem vagyok egyedül, hogy Várfi önkényuralma jövőre befejeződik!
Meglátásom szerint most a fideszbe is csalódott, mint anno az MSZMP-ben, ezt ő mondta az egyik fórumán.
Kíváncsi vagyok ezek után melyik pártba lép be?

Sok igazság van abban, amit Frankó Úr leírt.Szerencsésebb lett volna egy helyen a két hivatal, talán egy akkora épületben, mint a Városháza (az eredeti) el is fért volna. Így sokaktól került messzebb a hivatal, sokakhoz közelebb. Vajon hány ember megy be hiába egyik, vagy másik helyre, ahol csak azt tudja meg: az ügyét nem ott intézik. Az most gyalogolhat/kerékpározhat, normális helyi járat hiányában. Ja, a képviselők autóval járnak, Őket nem érinti...