A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény szeptemberi hírei

admin képe
Beküldés: 2012/09/26 - 22:27 | Frissítés: 2018/02/17
Szerző: admin
Cikkek: 

"Édes siker" az őszi termékkiállításon
Gyomaendrődön idén 2012. szeptember 21-én tartotta a Kertbarátok Köre az Őszi Termékkiállítás megnyitóját.
A Művelődési Központ termeiben hagyományosan a helyi és vidéki kiállítók kaptak bemutatkozási lehetőséget.
Szemet gyönyörködtető, az ősz színeit felvonultató virágkompozíciók a virágüzleteink választékát reprezentálták; a kézi szőttesek, hímzések az otthon hangulatát idézték.

A házi készítésű lekvárok, befőttek, a rengeteg zöldség és gyümölcs, na meg a már ránézésre is bódító hatású borok, pálinkák mind a természet ajándékait jól hasznosító gazdák leleményességét bizonyították.
Az ősz sokféle betegség időszaka is, ezekre „Isten patikája”: a különböző gyógynövények, mézek bemutatott választéka lehet a megoldás.
A jövőnkre nézve óvatos optimizmusra ad okot a helyi óvodák gyümölcsökből, zöldségekből, fából, csupa természetes anyagból készített játékai, életképei.

Természetesen és hagyományosan ezen a kiállításon is jelen volt a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény. Gyomaendrődi telephelyünket egy – a képzési választékunk szeletét bemutató – stand reprezentálta. A teljes falusi baromfiudvar látványa az állattartástól a konyhán, főzésen, sütésen keresztül az ízletes étkek tálalásáig, fogyasztásáig vezette virtuálisan a látogatókat. Ami viszont nagyon is kézzelfogható, sőt kóstolható is volt, az a szemre és ízre is kiváló pék-cukrász termékeink voltak. A gyönyörűen díszített torták, a sokféle péksütemény, linzerek, mézeskalácsok – különösen dél körül – sok látogatót vonzottak, főleg, hogy három szakképzős tanulónk ott, a helyszínen készített belőlük ízelítőt.

Finomságukra a legjobb bizonyíték, hogy bár folyamatosan munkálkodtak, végül nem a kóstolók, hanem az alapanyagok fogytak el hamarabb. Ez a legnagyobb siker, elismerés.


Így mozdulunk mi - a Gyomaendrődi Tiszában
A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi intézményegységében az elmúlt hét a mozgás, mobilitás jegyében zajlott.

Életminőségünket nagyban befolyásolja az állóképesség, az edzettség, illetve ezek hiánya, minek következtében indokolatlanul gyakran választunk a környezetünkre káros közlekedési formákat, eszközöket. Diákjaink egy része állítja: „halálosan” kifárad, ha autóbusz, motorkerékpár, vagy kocsi helyett kerékpárral, esetleg gyalog járna iskolába.

Ezen a szemléleten és gyakorlaton változtatni akarván az Európai Mobilitási Hét „Mozdulj a jó irányba” mottójú programjába beillesztettük a szintén erre a hétre eső Magyar Diáksport Napja rendezvényünket.

A városi sportpályán az Erzsébet ligetben először a 9-10. évfolyamosok, majd a 11-12. osztályosok teljesítették a feladatokat. Idén iskolai rekordok felállítását tűzték ki célul testnevelő tanáraink. Kurilláné Frankó Anna, Sipos Dezső és Kéri Roland pedagógusok a következő számokban vártak komoly eredményeket a benevező tanulóktól:

  • súlylökés (fiúk 5 kg-os, lányok 4 kg-os súlygolyóval)
  • labdaemelgetés (dekázás): két kísérletből, fiúknak
  • kislabdahajítás
  • ugrálókötél hajtása előre páros lábon, szökdelve, lányoknak

A nem túl nehéz feladatok leküzdésével igen jó hangulatban sokan próbálkoztak mindkét csoportban, tehát a hét és a sportnap egyik célját, a közös mozgás, teljesítmény átélését már elérte. Azt, hogy az iskolai rekordok veszélyben voltak-e, esetleg megdőltek és kik által, a jövő heti Túranap alkalmával tudhatják meg tanulóink.

Az viszont már a helyszínen kiderült, hányan tudták teljesíteni az idei 2012 méteres síkfutást. Minden osztály összes tanulója megpróbálta, így elég látványosan bebizonyosodott, hogy zömüknél van még mit pótolni erőnlét, állóképesség, edzettség, kitartás és a mindezekhez szükséges akaraterő terén.


„Mozdulj a jó irányba!” – Gyomaendrődön

1. A kerékpár – a kerékpározás története
Gyomaendrődön, mint egész Békés megyében, nagy hagyománya van a kerékpározásnak. A gyerekek szinte a járással egy időben tanulnak meg biciklizni is. Az a felnőtt, aki mégsem tud, szinte biztos, hogy más tájékról költözött a Dél-Alföldre. Szerencsére az utóbbi években „felfedezték”, divatba jött a kerékpározás, mint az egészséges életmód, környezetünk kímélése, óvása egyik formája.

Az Európai Mobilitási Hét keretében ezekről a kérdésekről beszélgetve tanulóinkkal felmerült, mennyi mindent nem tudunk a leghétköznapibb, nekünk itt szinte nélkülözhetetlen közlekedési eszközünkről: a kerékpárról. Nem ismerjük kialakulásának, fejlődésének történetét, legfeljebb néhány ma divatos márkát tudunk felsorolni. Ekkor jött az ötlet, hogy nézzünk utána ennek a múltnak. Az érdeklődés, lelkesedés megmaradt, így két osztály: a 10.C Kalmár László osztályfőnök, valamint az 1/13.A Davidovics Angéla osztályfőnök patronálásával vállalta, hogy osztálytermeikben egy-egy mini kiállítást készítenek. Tovább gondolva nem titkolt célunk volt, hogy a bemutatókat a többi osztályoknak megmutatva mozgásszegény napjainkban még többen kapjanak kedvet – újra - a biciklizéshez.

Vállalását mindkét osztály komolyan vette, nagyon színvonalas, tartalmas, képekkel bőven illusztrált tablókat készítettek.

2. Kerékpáros ügyességi verseny
Az Európai Mobilitási Hétnek a fenntartható mobilitásról szóló központi gondolatához Gyomaendrődön nemcsak elméletben, kiállításokkal, tablókkal kapcsolódtunk.

Úgy gondoltuk, ha már képekkel, történetekkel megismertettük a „drótszamár” a kerékpár, a kerékpározás múltját, jöjjön az alkalmazás, a gyakorlat! Mutassuk meg, bizonyítsuk be magunknak, egymásnak, mennyire ismerjük a közlekedés biciklizésre vonatkozó előírásait?

Hornok László szakoktató úr egy KRESZ-totó kitöltetésével erről gyorsan meggyőződhetett, majd következett az ügyességi vetélkedő. A jelentkezőket két csoportra osztotta: alakítottak egy 9-10. osztályos, valamint egy 11-12. osztályos csapatot.

A sportpályán berendezett nagyon ötletes – és egyáltalán nem könnyű – akadálypályán megmutathatták, bizonyíthatták a jelentkezők kerékpározási tudásukat, ügyességüket. Most is kiderült, hogy nézni, viccelődni a másikon mennyivel egyszerűbb, mint teljesíteni. Voltak viszont, akik épp a látottak alapján döntöttek úgy, ők is megpróbálják, jelentkeztek, a létszám ezért folyamatosan változott. Az sem volt akadály, ha nem volt saját kerékpárja, társa kölcsön adta, így egy biciklivel több diák is – a jelenlévők hangos, sportszerű bíztatása mellett, hatására - sikerrel teljesítette a pályát.

A tanári kar is képviseltette magát, két tagja szintén nyeregbe pattant, és a tanítványok nagy ovációja mellett nem is vallottak szégyent.

Élvezetes, hangulatos, egyben emlékezetes, a mozgás örömét – újra – felfedeztető eseményt élhettünk át.


Méhegészségügyi vizsgálat a "Tiszában"
Kísérleti felügyeleti program a méhcsalád veszteségek felmérésére (2012-2013)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megbízottja, Mundrucz Zoltán méhegészségügyi vizsgálatot végez a megyében. A vizsgálatba bevont méhészeket az arra kijelölt és feljogosított személyek ellenőrzik az egész országban.

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi intézményegysége a fenntartó Békés Megyei Kormányhivatal egyetlen olyan telephelye, mely saját méhészettel rendelkezik, ezért egyértelmű a vizsgálatban való részvétel. Méhészetünk minden családja a vizsgálat tárgyát képezi, élő méhekből és a fiasításos lépből vett mintát a méhegészségügyi ellenőr.

Remélhető, hogy a vizsgálatokat az MgSzH (NÉBIH) ÁDI Parazitológia Hal- és Méhbetegségek Laboratóriumában, az MgSzH (NÉBIH) Növényvédőszer-maradék Analitikai és Növényvédőszer Minősítő laboratóriumaiban végzik, és az eredményt a méhtartók számára is publikálják.

Az elsődleges cél az, hogy országos szinten kiderüljön és bizonyítást nyerjen a méhészeteket évek óta érintő méhpusztulások okai. A vizsgálódás egyik lényeges eleme, hogy felhívja a figyelmet az egymás melletti tenyészetek egészségügyi kölcsönhatásaira, valamint a méhészek felelősségére.

A vizsgálatban aktívan közreműködött Pfeifer György tanár, aki a telephely méhészetét kezeli, mézzel látja el a „Tisza Kálmán” marketing központját. Örülünk, hogy részesei lehettünk egy országos ellenőrzésnek, hiszen mindig is fontosnak tartottuk a mezőgazdasági kísérletekbe, vizsgálatokba való aktív bekapcsolódást.

Reméljük, hogy állományunkban fertőző betegség nincs, így méhészetünk a következő években is segíteni tudja intézményünket céljai elérésében.


A lóápolás alapjai
A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi telephelyén a tanulók a lóápolás alapjaival ismerkedtek.
A szakképzést szolgáló iskolai tangazdaságban tartott lovaknál a patafaragás, közismertebben körmölés vált esedékessé. Sok tanuló életében először látott patkó nélküli lovat, tudta meg, hogy bizony ezt a műveletet 6-8 hetente ismételni kell.
Érdeklődéssel figyelték, amint Perei Gábor szakoktató megmutatta az „ápolatlan” lópatákat. A gyakorlatban láthatták a patafaragás folyamatát, sőt nagy lelkesedéssel próbálkoztak a műveletek elsajátításával.

Záporoztak a lótartással kapcsolatos egyéb kérdések is, ami csak megerősíti Intézményünk azon törekvését, hogy emelni kell képzésünkben a gyakorlatok minőségét, mennyiségét.
Természetesen a tangazdaság fejlesztésére irányuló lépéseink is azt a célt szolgálják, hogy tanulóink élvezettel, „”kézzelfogható” közelségben sajátíthassák el választott szakjuk szakmai fortélyait, minél hamarabb, minél magasabb színvonalon gyakorolhassák, alkalmazhassák az elméletben tanult ismereteket.


Új tanév - új diákönkormányzat
Gyomaendrődi intézményünkben az iskolai Diákönkormányzat 2012. szeptember 12-én megtartotta alakuló gyűlését. Minden osztály két főt delegált, a kollégiumi közösség is választott két tanulót, így a tanulók érdekeit idén egy 32 fős DÖK képviseli.
Ebben a tanévben Varjúné Kovács Edit tanárnőtől a Diákönkormányzat patronáló tanári feladatát Vargáné Varczába Éva vette át.
A gyűlésen először tájékozódtak az érdekképviselet módjairól, formáiról, majd megválasztották a háromtagú DÖK – vezetőséget.
Megbeszélték a tanévben rájuk váró főbb feladatokat, az első félév tervezett programjait, ezen belül is a legközelebbi hetek eseményeit.

Megállapodtak abban, hogy rendszeresen, minden hónap első szerda délutánján tartanak gyűlést, a köztes időben a vezetőség tagjaival tartják a kapcsolatot. Az ilyenkor elhangzott információkat megosztják osztálytársaikkal, illetve a tanulók véleményét tolmácsolják a gyűléseken.
A felszabadult légkörű megbeszélésen felvetett sok remek ötlet előrevetíti a jó és hatékony együttműködés lehetőségét, ezen keresztül egy igazi iskolai diákközösség kialakulását.


Tisza Kálmán kuktái
A cikkről bővebben itt lehet olvasni...


A tanulás az egyetlen kiút!
Gyomaendrődön az elmúlt években fokozott figyelmet szenteltünk a roma tanulók beiskolázására, nevelésére, képzésére. Csak a – szükség szerinti – felzárkóztató, korrepetáló, tehetséggondozó foglalkozások szervezésével érhetjük el, hogy minél többen jussanak szakképesítéshez, érettségihez.

Idén, együttműködve a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, „helybe mentünk” és az endrődi Roma Közösségi Házban tartottunk továbbtanulási tájékoztatót. A megjelent szülőknek és gyermekeiknek személyre szóló képzési javaslatokkal szolgáltunk, elmondtuk az iskolánkban választható szakok számukra is kiemelten fontos előnyeit.

A sikert és érdeklődést látva ebben a tanévben még szorosabb együttműködésre törekszünk. A roma fiatalok színvonalas képzésén túl ezután a felnőttek szakmához, érettségihez juttató lehetőségét is biztosítjuk, rugalmasan alkalmazkodva időben, helyszínben igényeikhez.

A közös gondolkodást és eredményességben való hitet jól példázza, hogy vendégül látták iskolánkat 2012. augusztus 29-én a Közösségi Házban Az 1960-as évekbeli endrődi cigányság életének bemutatása című fotókiállítás megnyitóján; tagintézményünk pedig – idén először – meghívta és köszönthette tanévnyitó ünnepségünkön képviselőjüket.


Horogra akadva! - Horgászverseny a Németh-zugi holtágnál
A cikkről bővebben itt lehet olvasni...


Tanévnyitó Gyomaendrődön - SZERVUSZ, NYÁR, SZERVUSZ, VAKÁCIÓ!
A cikkről bővebben itt lehet olvasni...

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!