A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény októberi hírei

Beküldés: 2012/11/07 - 02:34 | Frissítés: 2022/07/19
Szerző: admin

Cikkek

Zenével a Rák ellen

Fergeteges hangulatú élő koncert színhelye volt 2012. október 26-án a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi telephelyének tornaterme. A gyulai DIRTY SLIPPERS együttes lépett fel a diákok zömének nagy örömére. Először hitetlenkedve fogadták a hírt, hát hogyne, nem általános szokás, hogy tanítás délelőttjén a „suliba jön a buli”!
A zenekar híre már hetekkel ezelőtt megelőzte érkezésüket. Még a szeptemberi DÖK - gyűlésen vetették fel a diákképviselők, hogy meghívhatnánk őket, jó zenét játszanak, jó fejek, biztosan eljönnének. Vargáné Varczába Éva patronáló tanár támogatta az ötletet, de finanszírozási okok miatt nem ígérhette biztosra a megvalósítást. A következő, októberi diákönkormányzati gyűlésen viszont már bejelentésre kerülhetett, hogy igen, az Intézmény és az együttes megállapodása értelmében ingyenes koncerteket adnak a Tisza Kálmán iskoláiban. Ráadásul élőben, az őszi szünet előtti péntek délelőtt; kiegészítve egy a méhnyak-rák megelőzéséről szóló tájékoztatóval. Ez utóbbi is egyike azon témáknak, amikkel csak úgy, „natúrban” nem szívesen foglalkozunk – diákok, felnőttek egyaránt - még gondolatban sem. A koncert viszont annyira jól sikerült, a zenekar olyan jól építette fel a fellépését, hogy diákjaink, mivel mindenképpen akartak közös fotókat és dedikálásokat az együttes tagjaival, így figyelmesen végig hallgatták a méhnyak-rák kialakulásáról, terjesztéséről, megelőzéséről szóló rövid, de számukra is érthető módon előadott tájékoztatást. Ráadásul most is bebizonyosodott, hogy hatásosabb és hitelesebb, ha mégoly komoly témákról is egy fiatal beszél a többi hasonló korúnak. Ha csak egy-két információ - mint például a védőoltás lehetősége, vagy a fiúk szerepe a terjesztésben – tudatosul a fiatalokban (és a nem egészen fiatalokban is), később akár életeket is menthet.

A tomboló siker – a zenekar jócskán túllépte a vállalt, tervezett fellépési időt – többek között azt bizonyította, hogy igenis össze lehet egyeztetni az iskola nevelési-oktatási céljait a diákok igényeivel, ha mindkét oldal figyel a másikra.
Ebben az esetben ez történt, köszönjük!


A szabadság lángja - emlékezés 1956-ra

Ünnepélyes megemlékezést tartottunk 2012. október 19-én a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi telephelyén. Idén a 11/P osztály tanulói – Vargáné Varczába Éva tanárnő patronálásával – elevenítették fel 1956 történéseit.
A tornateremben megrendezett ünnepséget megtisztelte jelenlétével a lengyel Lubelski régió Bialski járás elnöke: Tadeusz Lazowski úr, Marianna Tumilowicz járási tanfelügyelő, valamint Jaroslaw Dubisz, a Janow Podlaski Szakképző Iskola igazgatója. Az EU Leonardo da Vinci programja keretében több éve sikeres kapcsolatunk tette lehetővé, hogy elfogadják Davidovics László szakmai intézményegység-vezető helyettes meghívását.

A történelmi események felidézésekor legtöbbször érzékelhető egyfajta távolságtartás: régen volt, régen élt, különleges, ismeretlen emberek váltak hősökké, haltak meg. Az utókor vagy igazolta, elismerte tetteiket, vagy nem. A puszta tények felelevenítése mellett ebben a rövid összeállításban jónéhány tanulóhoz közelebb kerülhettek az események, elgondolkodhattak a hallottakon. Hiszen nemigen töprengtek még el azon, hogy bő 100 éven belül a magyarok két forradalmat, szabadságharcot vívtak: 1848-49-ben és 1956-ban. Bár mindkettő elbukott - ugyanazon erők által; belőlünk a függetlenség vágyát kiölni nem tudták.
A műsor arra is rádöbbenthette a fogékonyabb tanulókat, hogy a nagyszerű cselekedeteket úgy 1848-49-ben, mint 1956-ban nem hősnek született különleges emberek, hanem éppen az ő korosztályuk, az ifjúság, fiatal lányok és fiúk vitték véghez. Egy közös, gyönyörű cél elérése érdekében sokan legnagyobb kincsüket, életüket is feláldozták.
Az áldozathozatal megrázó példájaként meghallgathattuk Nagy Imre miniszterelnök szavait a halálos ítélete ismertetése után. A szavalatokkal, és gitárral kísért megzenésített versekkel színesített műsor végén emberi és történelmi igazságérzetünket elégítette ki, hogy a halálos ítéleteket jóváhagyó Kádár János halálának híre éppen akkor érkezett, mikor Nagy Imrét és társait 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette.
A hétköznapi emberekből, fiatalokból hősökké válók áldozata nem volt hiábavaló.


IPR

Intézményünk öt évvel ezelőtt kapcsolódott be a Kis Bálint Általános Iskola IPR (Integrált Pedagógiai Rendszer) programjába. Ennek keretében minden év októberében átmeneti megbeszélést tartunk. Ezen a találkozón az általános iskolából elballagott nyolcadikosok és a mi iskolánk kilencedikes osztályfőnökei vesznek részt, még néhány tanár kíséretében. Az idén Fekécs Éva és Uhrin Attiláné tanárnők jöttek el hozzánk és adtak hasznos információkat a nálunk tanuló volt diákjaikról. Ezek mindig nagyon hasznosak számunkra, hiszen ők négy évek keresztül oktatták, nevelték a taulókat, és a családi hátterükről is többet tudnak mint mi, az itt eltöltött egy hónap után.

A félév lezárása után iskolánk pedagógusai látogatnak majd el az általános iskolába, hogy elmondják, hogyan sikerült a diákoknak beilleszkedni a középiskolába.


„Minden út a komposzthoz vezet”

Tapasztalatból tudjuk, hogy növényeink és gyümölcseink egyre kevesebb - szervezetünknek létfontosságú - tápanyagot tartalmaznak. Ennek egyik elsődleges oka, hogy a termőtalaj ásványi anyagokban, nyomelemekben súlyosan elszegényedett. Ugyanakkor óvatos becslések szerint is a keletkezett szemétmennyiség kb. 30 %-a komposztálható zöld hulladék. E két égető problémára kínált megoldást a Nulla Hulladék Hálózat (ezen belül a Humusz Szövetség, Komposztfórum Magyarország Egyesület, Galgamenti Népfőiskola), amikor meghirdette: október 10-e legyen A komposztálás ünnepnapja.
A felhíváshoz magától értetődően csatlakozott a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi tagintézménye is. Egyrészt, mert iskolánkban a környezettudatos nevelés érdekében régóta sokat teszünk, másrészt tangazdasági adottságaink előnyeiből fakadóan a gyakorlatban is megvalósíthatjuk.
A komposztálás ugyanis viszonylag könnyen kivitelezhető, környezetbarát tevékenység. Helyben készíthetünk a „zöldjavak”-ból értékes tápanyagot, melyet szintén helyben fel is használhatunk növényeink táplálására. Nem utolsó szempont az sem, hogy ezzel hozzájárulunk a hulladékmennyiség csökkentéséhez is.
2012. október 10-én tehát tangazdaságunkban az 1/13.P növénytermesztő technikusi osztály Máté Lajos szaktanár irányításával a gyakorlatban is bekapcsolódott a komposztálási folyamatba.

Első lépésként a már meglévő komposztot rostálták meg, alkalmassá téve a kész humuszt a felhasználásra. Ezután a következő komposztálást készítették elő. Ehhez összegyűjtötték a tangazdaság területén a már lehullott faleveleket, fűnyíróval levágták a füvet, majd ezt és más növényi hulladékot is összegereblyézték. A nagyobb darabok könnyebb hasznosítása érdekében elsajátították az aprítógép használatát is. Közben alaposan elfáradtak, viszont elmondhatták, valóban tettek valamit a környezetünkért.

Bízzunk benne, hogy ezzel nemcsak intézményünkön belül, de országosan sincsenek egyedül!


Sikert aratott a gólyaszendvics

Nyüzsgő hangyabolyhoz hasonlított a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi iskolája az elmúlt héten. Az amúgy sem unalmas tanítási napok szüneteiben meghökkentő, érdekes külsejű alakokkal találkozhattak diákok, tanárok, betévedő látogatók. Október 8-a és 11-e között zajlott ugyanis a Gólyaavató hét, kedvenc kilencedikeseink nagy izgalmára, a felsőbb évesek örömére, a végzősök szervezésében.

Utóbbiak leleményessége már a kilencedikesek napi megjelenésének megszabásában is megmutatkozott: egyik napon cumival a nyakukban, szájukban, máskor a lányok kék, a fiúk piros szalaggal a hajukban ültek az órákon. Szünetekben nem győztek hangosan előre köszönni az őket éber figyelemmel ellenőrző végzősöknek, vagy „szendvics-gólyaként” aláírásokért rohangálni elől-hátul lógó kartonjukra. A nem teljesítők szigorú büntetésben részesültek: könyörtelenül és alaposan kisminkelték őket.

A nagyszünetekben irány a sportpálya, ahol a két kilencedikes osztály furfangos ügyességi feladatokban vetélkedett egymással. Ha maradt szusszanásnyi idejük, írhatták saját jellemzésüket, mert csütörtök estére ezt kapták házi feladatnak.

Izgatott készülődés után csütörtök este 6-kor Davidovics László üdvözölte a hét főszereplőit, a gólyákat; az idén először meghívott, most még nyolcadikos, de remélhetőleg nálunk leendő kilencedikeseket; a fő szervező végzősöket; a diákközösséget. Köszöntötte Szécsi Zsoltot, a helyi Kisebbségi Önkormányzat elnökét; tolmácsolta Várfi András polgármester úr üdvözletét, aki egy elhúzódó bizottsági ülés miatt nem lehetett jelen.

Jó szórakozás kívánt a jelenlévőknek, ami azzal vette kezdetét, hogy a végzősök értékelték a gólyák heti teljesítményét, meghallgatták Az én osztályom címmel előadott bemutatkozó költeményeket. Amíg a zsűri sűrű homlokráncolgatás közepette összesítette a pontokat, a kilencedikesek újabb feladatokat kaptak. Közösen karaokiztak egy jóízűt, majd a Fekete Angyalok duónk mulatós talpalávalójára ropták a tornateremben. Végül bevásárló kocsikkal gyakorolhatták a végzősök kiszolgálását, persze bekötött szemmel, akadályokkal nehezített pályán.
Végre a zsűri is döntött: úgy döntött, hogy nem dönt a sorrendben, a hétnek mindkét osztályközösség a nyertese teljesítményük és hozzáállásuk alapján. Rajtuk kívül persze mindnyájan nyertünk sok vidám élményt a nálunk még újszerű gólya avató hét megrendezésével.
A hagyományos Gólya esküt már felszabadultan, megkönnyebbülten skandálták el osztályfőnökeikkel a kisgólyák, majd végre kitört a diszkó, mely este 10-ig biztosította jó hangulatot. A kulturált szórakozás érdekében a tanári ügyelet mellett az iskolai DÖK tagjai is besegítettek, mint ahogy egész héten segítették a végzősök munkáját.

Ugye nem meglepő, hogy másnap a péntek picit lazábbra sikerült, de majd bepótoljuk. Elvégre életünkben ritkán lehetünk gólyák, illetve gólyaavatók!


Vérüket adták a gyomaendrődi Tiszában

2012. október 4-én déli 12 órakor izgatott diáksereg zsibongott a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi telephelye folyosóján a tornaterem előtt. Nem ajándék, vagy jutalomosztásra sorakoztak itt a diákok, sőt. Ők vállalkoztak komoly „véráldozatra”, önkéntes véradóként várták, hogy a Magyar Vöröskereszt dolgozói fogadják őket.

Annak ellenére, hogy az injekciós tűtől, fehér köpenytől – bevallhatjuk – mindnyájan tartunk egy kicsit, minden évben egyre több tanulónk vesz részt a tanévenként kétszer megszervezett véradáson. Ez a létszámnövekedés köszönhető annak is, hogy sok, már végzett diákunk jön vissza leérettségizni, illetve másodszakmát tanulni, így egyre többen, betöltve a 18. életévüket, jelentkezhetnek véradónak.
Hogy miért teszik ezt? A kérdés – sajnos – a mai pénzcentrikus világunkban nagyon is kézenfekvő, hiszen hazánkban nem fizetnek véradáskor. Az adott válaszok óvatos optimizmusra adnak okot. Voltak, akik úgy reagáltak: hogy-hogy miért; inkább miért NE adnának vért, ha ezzel segíthetnek másokon, miközben a saját egészségességükről is meggyőződhetnek? Sokan egymás kedvéért, jó páran „felnőttségük” bizonyításaként, mások puszta „vagányságból” álltak be a sorba.

Azért diák voltukat sem hazudtolták meg, mikor kiderült, nem hátrány, hogy mindezt tanítási idő alatt, matek, vagy éppen angol óra helyett tehetik. Ráadásul a következő napon, ami péntek, igazoltan távol maradhatnak a sulitól, összehozva egy hosszú hétvégét! További csábítás volt az idén, hogy a Vöröskereszt és a városi Liget Fürdő – melynek számos, népszerű gyógyászati részlege is van - összefogása következtében egy hetes ingyenes belépőt is kaptak diákjaink a szabadnap mellé.
Mindennek híre villámgyorsan elterjedt közöttük, pedig csak az előző napon megtartott soros Diákönkormányzati gyűlésen hangzott el, de az osztályok képviselői örömmel gondoskodtak a terjesztéséről, zömük érdekelt, érintett is volt benne.
Természetesen dolgozóink, pedagógusaink közül is sokan részt vettek a véradáson, bár őrájuk, sajnos a fenti kedvezmények nem vonatkoztak.


Sajtból van a Hold???

Tanévünk egyik őszi estéjén a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi egységében távcsöves holdnézést tartottunk az érdeklődőknek. Amíg vártuk, hogy teljesen sötét legyen, két kisfilmet néztünk meg az egyik teremben. Először a Naprendszer részeivel ismerkedtünk meg, ezzel felelevenítettük a földrajz órákon tanultakat. A második film már csak a legközelibb szomszédunkról, a Holdról szólt.

Megtudtuk hogyan keletkezett, milyen a felszíne és eredeti felvételeket láthattunk a Holdra leszálló emberekről is. Megemlékeztünk Neil Armstrongról, aki első emberként lépett a Holdra és nemrég halt meg. Az előadások után kimentünk a sportpályára, hogy az ott felállított két távcső segítségével megnéztük a Hold felszínén lévő krátereket, melyek nagy része meteorit becsapódások során jött létre.

Ehhez nagy segítséget nyújtott a dévaványai oktatási egységünk is, ahonnan Szabó László tanár úr és néhány diák kíséretében egy nagy átmérőjű teleszkóp is érkezett. Ezúton is köszönjük Nekik!


Tisztelgés az Aradi vértanúk előtt

Ünnepélyes hangulatú megemlékezésre került sor 2012. október 5-én a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi telephelyén. Az első tanóra kezdetét jelző csengő hallatán most nem az osztályaikba, hanem a tornaterembe vonultak be tanulóink.

Idén a 10. A. szakközepes osztály Vargáné Varczába Éva tanárnő patronálásával állított össze az aradi hősök halálára, kivégzésükre emlékező rövid történelmi visszatekintést.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főbb eseményeivel diákjaink többsége már megismerkedett eddigi tanulmányai során. A megölt katonatisztek, vértanúk egyéni, személyes tragédiájának átérzésére, átélésére a tanítási órákon, a történések megismerése során azonban nemigen van idő, alkalom. Erre teremtettünk lehetőséget a Nemzeti Gyásznap alkalmából.

Sokan csak ekkor gondolhatták végig, hogy a 13 aradi vértanú – akik legnagyobb kincsüket, az életüket áldozták Magyarország függetlenségéért – közül többen nem is voltak magyar nemzetiségűek. Nem könyörögtek kegyelemért, példát mutató hősként vállalták a méltatlan, megalázó körülmények között végrehajtott kivégzést.

A szabadságba vetett hitük miatt október 6-án Aradon 13-an haltak meg, azonban a hősök száma valóságosan három áldozattal több, mint azt a műsorban is hallhattuk. Rájuk, az ő életáldozatukra is emlékeznünk kell, emlékeztünk ezen a napon.

E gondolat végig kísérte az egész délelőttöt. Az iskola épületének előterében a vértanúk fényképe, nemzeti színű szalagos koszorú, égő mécsesek gondoskodtak a méltó hangulatról.


Példaértékű összefogás a szakoktatásban

2012. szeptember 25-én fontos szakmai találkozó valósult meg a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi telephelyén. A pék-cukrász szakképzés meghatározó szereplői gyűltek össze annak érdekében, hogy összehangoltan biztosítani tudják a tanulóknak a lehető legszínvonalasabb képzést. Ez az alapvető feltétele ugyanis annak, hogy sikeres szakmai vizsga után önálló, kreatív munka végzésére alkalmas szakemberekké váljanak.

Felmérve a helyzet komolyságát, gyakorlóhelyeink többsége képviseltette magát. Így megjelent a Sikér Kft, az Endrődi Cuti Bt, a Csepp-tan Kft, a SZARVASI KENYÉR Sütőipari és Kereskedelmi Kft, valamint a Zöld Cukrászda 1-1 delegáltja.
Tagintézményünk részéről Tótka Margit szaktanár tartott tájékoztatót a szakmai- és vizsgakövetelményekről, a vizsgára való felkészülésről. Ezt követően megbeszélték és egyeztették az idevonatkozó konkrét, aktuális feladatokat.

Molnár Gábor, a Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről támogatásáról és segítségéről biztosította a résztvevőket.
A megbeszélést követően az idei tanév szakmai vizsga gyakorlati helyszíne, a Cuti Bt pékségének megtekintésére került sor. Ez, a kor igényeinek, követelményeinek megfelelő pékműhely. A kialakított körülmények, valamint a hamarosan megvalósuló cukrász tanműhely komplexé teszi, magas színvonalon biztosítja a gyakorlati szakképzési feltételeket.
Ezek pedig elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy jól felkészült tanulókat engedhessünk szakvizsgára.


Hurrá, ma TILOS tanulni!
TÚRANAP A GYOMAENDRŐDI TISZÁBAN

Évek óta hatalmas várakozás előzi meg a Túranap megrendezését a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Tagintézményében.
Ugyanis ez a tanév első tanítás nélküli munkanapja, amikor rengeteg mindent csinálhatnak diákjaink, de –„nagy bánatukra” – oktatásban nem részesülnek.
A felsőbb évesek és a tanárok is napok óta jókat sztorizgattak az előző évek eseményeiről és kíváncsian várták az idei kalandokat. Bár az időjárás az elmúlt hétre ütemezett túrázást megakadályozta, 2012. szeptember 27-én megtarthattuk a nagy napot.
Reggel 8 órakor Davidovics László telephelyvezető köszöntötte az izgatott, türelmetlen diáksereget, majd Vargáné Varczába Éva DÖK-patronáló tanár útvonal- és programismertetője után megkezdődött az osztályok közötti verseny. A már leszervezett külső gyakorlatokon lévő osztályok nélkül 5 szakképzős és szintén 5 szakközepes osztály vágott neki a feladatoknak, 10 perces időközönként indultak.

Az első állomáshely rögtön az iskolában volt, ahol egy általános műveltségi totó kitöltését végezték. Méghozzá élő zene mellett, mivel az indulásra várakozókat az idén két tanulónkból frissen alakult Fekete Angyalok nevű duó szórakoztatta. A kannán és gitáron játszó, énekelő diákjaink első nyilvános fellépése olyan sikeres volt, hogy alig akartak a csapatok kiindulni a többi állomásra. Pedig a túraútvonal gyönyörű természeti tájak mentén vezetett.
A második állomáson sport – ügyességi feladatok elvégzését pontozta a két „állomásfőnök” pedagógus, a harmadik helyen természetismereti tesztet kellett kitölteniük. Mindenhol 10 perc alatt 10 pontot érhettek el.
A negyedik és ötödik állomáson rafinált, csak ránézésre könnyű ügyességi feladatok várták őket. Olyan jól szórakoztak egymás és a maguk próbálkozásain, hogy a pontszámok szinte már nem is számítottak.

A hatodik helyszínen aztán az intelligencia teszt komolyabbá tette a hangulatot, erősen megrostálta a mezőnyt, de a már az iskola sportpályáján lévő utolsó, hetedik állomás kapura dobálási feladata mindenkinek visszahozta az oldott hangulatot. Főleg, mert a beérkezőket is vidám élő roma zene fogadta, ami egészen az eredményhirdetésig kitartott.
Szerencsére eddigre befutott túranapunk – kerékpáron – „száguldó riportere” Varjúné Kovács Edit tanárnő is, aki bőséges fotómennyiséggel gondoskodott a jó hangulat megörökítéséről.
A beérkezett és felsorakozott osztályokat Davidovics László és Vargáné Varczába Éva fogadta, akik ismertették a villámgyors értékelés eredményét és átadták az izgatott csapatoknak a jutalmakat.
A szakközepes osztályok közül az első a 12. A, valamint a szakképzősök nyerő csapata a 2/12. d osztály 1-1 tortát kapott, de díjaztuk a második és harmadik helyezetteket is.
Amíg a kellemesen elfáradt diáktársaság a jutalmakkal volt elfoglalva, addig a részt vevő pedagógusok az 1/9.Ce osztály ételkészítési gyakorlaton a tankonyhán elkészített ebédjét – füstölt csülkös babgulyást kolbásszal és csipetkével – fogyaszthatták el a szépen megterített és feldíszített asztaloknál.

Emlékezetes, tartalmas délelőttöt tölthettünk együtt, ami alatt észrevétlenül mégiscsak „tanítottunk és tanultunk”: egymásról és egymástól mi – a tanár-diák közösség.


„Mert életünk a legdrágább kincsünk”

Életünk során bármikor kerülhetünk veszélyes helyzetbe, amikor segítségre szorulunk. Ilyenkor döbbenten tapasztalhatjuk, hogy a körülöttünk lévők többsége – az őszinte segítségnyújtási szándék ellenére – nem tud, vagy nem mer hatékonyan fellépni. Valljuk be őszintén, hasonló esetben legtöbbünk szintén így van ezzel. A magyarok mindössze 0,3 %-a tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. (Csak összehasonlításképp: Norvégiában a lakosság 95%-a, Ausztriában és Németországban 80%-a kap használható és eredményes ismereteket e téren.)

A Magyar Vöröskereszt az Elsősegélynyújtás Világnapján éppen erre hívja fel a figyelmet már évek óta, segítséget nyújtva önkéntesek képzésében, ismeretek terjesztésében.
A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Tagintézménye is régen felismerte, hogy a tájékozatlanság megszüntetését minél korábbi életkorban megkezdve, elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtási tudáshoz, ezzel vészhelyzetben magabiztossághoz juttatva tanulóinkat sokat tehetünk értük, sőt – nem túlzás – embertársainkért is.
Ezért 2012. szeptember 25-én idén is megtartottuk iskolánkban az Egészségdélután rendezvényünket. Osztályonként 3 fős csapatok gyülekeztek a kezdésre, ahol Kissné dr. Balogh Ibolya intézményvezető, telephelyünk irányítói és Kádár Magdolna, a délután egyik fő szervezője, védőnő jelenlétében köszöntötte a résztvevőket és élvezetes, hasznos délutánt kívánva megnyitotta az eseményt.
A csapatok ezután forgószínpad-szerűen keresték fel az egyes állomáshelyeket.
A Városi Mentőszolgálat telephelyén megismerkedhettek a helyben fellelhető legkorszerűbb mentőautó felszereltségével, a mentősök hihetetlenül nehéz és felelősségteljes munkájával, beszélgettek az őket ért egyre gyakoribb atrocitásokról, ezek veszélyességéről, értelmetlenségéről.

Az iskola udvarára beálló – és érkezéskor kisebb riadalmat keltő – tűzoltóautó legénysége folyamatosan nagy lelkesedéssel magyarázta, mutatta meg kívül-belül munkaeszközüket. Alig győztek diákjaink kérdéseire válaszolni, sőt a vállalkozó szelleműek még a védőruhájukat, légzőkészüléküket, maszkjukat is magukra ölthették. Meg is lepődtek, mekkora súlyt kell elbírniuk, pedig ők nem is „akcióztak” benne.
Ez alatt egy másik csapat a T1-es teremben kapott tájékoztatást az önkéntes segítők képzésének fontosságáról és szükségességéről. Megtudhatták, hogy csak tavaly több mint 90 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg.
Tornatermünkben kapott helyet a két – egymással szorosan összefüggő – állomáshely.
A különböző: háztartási, közlekedési, iskolai, stb. balesetekről, rosszullétekről, azok megelőzéséről kapott tájékoztatás után a csapattagok lelkesen gyakoroltak, kötözgették szakmai irányítás mellett egymás – szerencsére most csak vélt – sérüléseit.
Erre épült a másik, legkomolyabb állomáshely, ahol a szakszerű lélegeztetést, a sérült helyes elhelyezését, valamint az újraélesztést ismerhették meg elméletben, majd bábun és egymáson is gyakorolhattak. Itt is rengeteg kérdés hangzott el, öröm volt látni, hogy a végére egyre bátrabban és magabiztosabban végezték a szó szerint életmentő mozdulatokat.
A délután egy egészségügyi teszt megválaszolásával zárult, melyen minden csapat számot adhatott az elsajátított ismereteiről.

Bár hirdettünk győztes csapatot, reményeink szerint a délutánon részt vevő összes tanuló nyertese a rendezvénynek, rajtuk keresztül pedig szűkebb és tágabb környezetünk, azaz mindnyájan.
Ez volt a célunk.


Pioneer-es képzés a gyomaendrődi tiszában

A Pioneer a világ vezető nemesítő és forgalmazó cége, 80 év nemesítési és termelési tapasztalata áll mögötte. Ez idő alatt a termelők bizalmát azzal érdemelte ki, hogy a kiváló vetőmag előállításán túl szoros kapcsolatot teremtett a termelőkkel, valamint folyamatosan részt vállalt és vállal ma is a továbbképzésükben.

Iskolánk több éven keresztül működött együtt a céggel, valamint a tangazdaságban gazdatalálkozókat, szántóföldi bemutatókat szervezett. Ezt a – mindkét fél számára előnyös – együttműködést élesztette fel tagintézményünk szakmai vezetése Fekécs László gyakorlati oktatásvezető védnökségével, amikor 2012. szeptember 21-én a céggel közösen bemutatót szervezett a gyomaendrődi határba.
Több, mint 70 vállalkozó fogadta el meghívásunkat, hogy saját szemével győződjön meg a kukoricahibridek teljesítményéről – aszályos körülmények között.
A szakmai bemutatót egy kötetlen, ám igen konstruktív, tartalmas beszélgetés követte a partnerek között. Megállapították az együttműködés szükségességét, egyben elhatározták annak folytatását.

Mindeközben vendégeink elfogyaszthatták a rendkívül finom, bográcsban főzött babgulyást is.


„Főzzünk, együnk, fürödjünk együtt” – Gyomaendrődön

A fenti mottóval családi napot tartottak 2012. szeptember 23-án vasárnap a gyomaendrődi Liget Fürdőben.
Nagyon sokan ragadták meg az alkalmat, hogy családjukkal – idén talán utoljára – gondtalanul kikapcsolódjanak az egész napos programon. Ehhez minden lehetőség adott is volt. Úszás, napozás strandlabdázás, játék kicsiknek és szüleiknek egyaránt.
A mozgás meghozza az étvágyat is, főleg, hogy már reggel óta ínycsiklandozó illatok szálldostak az egész liget területén. Főzőverseny keretében 45 csapat a legváltozatosabb ételek főzésével kívánta csillapítani a megjelentek éhségét. Három kategóriában: vad-hal; pörkölt és egyéb ételek elkészítésében vetélkedtek.

Természetesen a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi csapata is részt vett az eseményen. 5 tagú csoportunkat Miklovicz Lajosné; panziós, falusi vendéglátók osztálya 3 tanulója és egyikük szülője alkotta. Az egyéb ételek kategóriában indulva „Félkrajcáros kiskakasgulyás”-t készítettek gombával, babbal, csipetkével. Nálunk „az iskola egy nagy család” elve a gyakorlatban is megvalósul, hiszen a gulyás a tanárnő családi receptje alapján készült, hozzá a kiskakasokat egy másik pedagógus családja ajánlotta föl. Az ebéd utáni szilvás-diós pite hozzávalóit szintén egy tanárnő és családja biztosította. Ez a szép összefogás most is ragyogó eredményt hozott, hiszen a 45 induló között az ezüst minősítést érdemelték ki, külön dicséretet kapva a sátor dekorációjáért.
A díjat a rendezvény fővédnöke: Dr. Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke nyújtotta át a méltán büszke, ám kissé megilletődött csapatunknak. Gratulálunk!

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó cikkek

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.