Elsősegélynyújtás Világnapi program a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Tagintézményében

admin képe
Beküldés: 2012/10/04 - 00:28 | Frissítés: 2015/03/19
Szerző: admin
Cikkek: 

A Nemzetközi Vöröskereszt határozata alapján minden évben szeptember második szombatján ünnepeljük az Elsősegélynyújtás Világnapját. Ekkor azokról emlékezünk meg, akik mások életének megmentéséért dolgoznak. A magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet. Vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni. Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit. A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan több ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly több mint 90 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg. A megyei, területi szervezetek és az oktatási intézmények közösen, iskolai kereteken belül, ismertetik meg a fiatalokkal az elsősegélynyújtás alapvető fogásait. A rendezvényhez kapcsolódott a Magyar Vöröskereszt Szarvas Területi Szervezete is.
A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Tagintézménye régen felismerte az elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtás ismeretének jelentőségét, ezért 2012. szeptember 25-én Egészségdélután keretében csatlakozott a világnapi programokhoz.

Ezen a délutánon osztályonként 3 fős csapatok alakultak, akik forgószínpad-szerűen keresték fel a kialakított állomáshelyeket.
A Városi Mentőszolgálat telephelyén megismerkedhettek a mentőautó felszereltségével, a mentősök mindennapi munkájával.
Az iskola udvarán a tűzoltóautó felszerelése került bemutatásra és emellett lehetőség nyílt a védőruhák, légzőkészülék kipróbálására.
Ezzel párhuzamosan egy másik állomáshelyen az önkéntes segítők képzésének fontosságát és szükségességét ismertette az iskolavédőnő.
A tornateremben helyet kapott állomáshelyeken a különböző (háztartási, közlekedési, iskolai, stb...) sérülések és azok ellátása került ismertetésre. A diákok lelkesen próbálták egymáson a sebellátást, kötözést.

Emellett a csapattagok az eszméletlen sérült helyes elhelyezését, az újraélesztés menetét sajátíthatták el elméletben és gyakorlatban is.

Az állomáshelyeken rengeteg kérdés hangzott el, öröm volt látni az érdeklődést és azt, hogy egyre bátrabban és magabiztosabban tudnak segítséget nyújtani, sérültet ellátni.
A délután egy elsősegélynyújtás ismeretekről szóló teszt kitöltésével zárult, melyen minden csapat számot adhatott az elsajátított ismereteiről.
Úgy gondolom, minden résztvevőnek hasznosan telt a délután és bízok benne, hogy az elsajátított ismeretek birtokában magabiztosan, hatékonyan és szakszerűen tudnak fellépni baleset, sérülés esetén.

Nagyné Pintér Ágnes
megyei munkatárs

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás