A kormányhivatalokhoz kerülnek 2015. április 1-jével a családtámogatási ellátások

Beküldés: 2015/03/30 - 11:17 | Frissítés: 2022/12/22

A fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek április 1-jével a családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól.
Ezzel a kormányhivatalok olyan ellátások folyósításában működnek közre, amelyek a megyében csaknem 57 ezer állampolgárt érintenek, így például az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgázár-kedvezménye és a fogyatékossági támogatás.
Változás továbbá, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel, valamint a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos feladatok ugyancsak a kormányhivatalok hatáskörébe fognak tartozni.
A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelent változást, a Megyei Kormányhivatal az átvett feladatokat törekszik úgy megoldani, hogy az érintett ügyfelek részére a jogszerűen járó juttatások határidőben és változatlan összeggel megérkeznek az állampolgárokhoz, anélkül, hogy számukra érzékelhető lenne a szervezeti változás.
A közigazgatás e reformja óriási vívmánynak ítélhető, hiszen a családtámogatási ellátásokkal összefüggő kérelmeket kiterjedt intézmény hálózatban a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél is be lehet majd nyújtani.
A jogszabályváltozás eredményeképpen az ügyfeleknek kedvező változás, hogy ezután nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a lakóhelyükhöz közel is elindíthatják az ügyintézést, ezzel megvalósítva az államigazgatás átalakításának elsődleges célját a hatékonyabb ügyintézést, és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtését.

Ügyfélszolgálatok elérhetőségei:

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának ügyfélszolgálata
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 7-9.

Békési Járási Hivatal
5630 Békés, Kossuth utca 3.

Békéscsabai Járási Hivatal, Kormányablak
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11-17.

Gyomaendrődi Járási Hivatal
5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1.

Gyulai Járási Hivatal, Kormányablak
5700 Gyula, Petőfi tér 3.

Mezőkovácsházi Járási Hivatal
5800 Mezőkovácsháza, Árpád utca 169.

Orosházi Járási Hivatal, Kormányablak
5900 Orosháza, Szabadság tér 3.

Sarkadi Járási Hivatal
5720 Sarkad, Szent István tér 7.

Szarvasi Járási Hivatal
5540 Szarvas, Szabadság tér 25-27.

Szeghalmi Járási Hivatal
5520 Szeghalom, Nagy Miklós utca 4.

Forrás: Gyomaendrődi Járási Hivatal

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.