Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus Alapítvány

Kategória

Közművelődés célú szervezet

A Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus Alapítvány 2000-ben szerveződött, az 1996-ban alakult Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus jogi személyeként. Az alapítvány munkája szorosan összeforr a kórus tevékenységével. Fő célja, a zene szeretetének erősítése, a magyar és nemzetközi zenei élet tradícióinak ápolása. A kórust eleinte a volt zeneiskolai tanulók alkották, majd a baráti együtténeklésnek induló kezdeményezés rövidesen komoly formát öltött és csatlakoztak hozzájuk azok a lelkes fiatalok, akik szeretik a közös éneklést, a kóruséneklést. Legfontosabb törekvésük megőrizni a kórus szellemiségét: a zene szeretetét, a magas színvonalú munka igényét és a barátságot. A kórus eleinte nőikarként működött, később azonban sikerült olyan zenekedvelő férfiakat is bevonni, akik szívesen vettek részt a próbákon, így 2000-től vegyeskarként működnek.

A kórus létszáma 25 fő. A tagok szabadidejüket feláldozva, szívvel-lélekkel járnak a próbákra és teszik mindezt azért, hogy a városban a zene és a kórusművészet szeretetét átadják a közönségnek és a következő nemzedéknek. A tagok lelkesedése az alapítás óta változatlan, hisz segíti őket az elmúlt majd két évtized során szerzett tudás és tapasztalat.

Az énekkar rendszeresen fellép különböző városi rendezvényeken, helyi és vidéki kórustalálkozókon, koncerteken. Évek óta rendez karácsonyi hangversenyeket, amely immáron hagyománnyá vált a városban.

A kórus repertoárja a korai reneszánsztól a kortárs zenéig terjed. Énekel népdalfeldolgozásokat és könnyűzenei átiratokat is. Világi és egyházzenei művek egyaránt hallhatók koncertjein. A kórus vezetője és karnagya Gecseiné Sárhegyi Nóra, aki maga is alapító tag.

A Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus az elmúlt években több hazai és külföldi kórussal alakított ki baráti kapcsolatot, melyek jelentős mértékben kiszélesítették a korábban szinte csak a városi rendezvényekre korlátozódó fellépések lehetőségét. Ennek megfelelően a közelmúltban több, a „barát kórusokkal” közösen szervezett koncerten, hangversenyen léptek fel, így például a város németországi testvérvárosának, Schöneck vegyeskarával, az Ottawai Magyar Kórussal, a Diósgyőri Vasas Vegyeskarral, a makói Dr. Mihálka György Vegyeskarral, valamint a Dévaványai Vox Humana Vegyeskarral.
Énekkari minősítésben 2003-ban vettek részt először, ahol bronz fokozatot kaptak. Újabb megmérettetésre 2009 januárjában vállalkoztak a Békéscsabán megrendezett „Szülőföldünk Békés Megye” Amatőr Művészeti Fesztiválon, ahol arany minősítést kaptak.

A kórus 2013. október 23-án, a Nemzeti Ünnepünk tiszteletére összehívott Képviselő-testületi ülés keretében Gyomaendrődért emlékplakett kitüntetésben részesült.

A zene nem ismer határokat. A Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus Alapítvány szeretné, ha általa úgy érintene meg mindenkit a zene és a kórusművészet, ahogyan azt Kodály Zoltán is óhajtotta: „Legyen a zene mindenkié!".

Képviselő: Holubné Hunya Anikó

Kapcsolat
Cím
5500 Gyomaendrőd, Mikszáth Kálmán utca 33.
Utolsó frissítés dátuma:
Tartalom azonosító: 244

Kapcsolódó cikkek

Elmúlt események

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!