VIII. "Bogrács Napja" Paprikáskrumpli Főzőverseny

Beküldés: 2010/05/29 - 22:21 | Frissítés: 2022/09/28
Szerző: admin

Cikkek

Alig egy szűk hét telt el Gyomaendrődön, hogy máris újabb bográcsos rendezvénynek adjon helyt a település; ezúttal is az Endrődhöz tartozó Öregszőlő kerületében. Az önkormányzati (idén dr. Szonda István vállalta magára a feladatokat) szervezésű paprikás krumpli főzőverseny szokásos helyén, a "Szent Imre" Idősek Otthonának udvarán várta a főzni vágyókat és a hagyományos ételeket kedvelőit egyaránt. De nemcsak a helyszín volt azonos a tavalyival, ugyanis az időjárás kísérteties módon idézte az elmúlt évit: a délelőtti órák napsütése idén is esőbe fordult délutánra.
A Bogrács Napja igazi néprendezvény, ahol mindig nagy számban jönnek el közelben élők, úgymint Öregszőlő és Endrőd lakossága. Az idősotthonok lakói minden éven visszatérő vendégek, iskolásokból idén mintha még több lett volna, mint tavaly. Egyfajta családi és gyermeknap ez, ahol közvetlen és baráti hangulatban zajlik a közös főzés és étkezés.
Az ételek elkészítése folyamán jellemzően hagyományosan, fával fűt alá mindenki a bográcsnak, és lévén a tűzhelyek viszonylag szűkös területen vannak összezsúfolódva, hatalmas füstfellegek közepette zajlik a főzés. Bár a bőségesen szálló füst olykor kellemetlen tud lenni, mégis sajátos hangulatot ad a rendezvénynek, s nem mellesleg egyedi ízt az ételnek. A legtöbben idén is paprikás krumplit főztek a különfélébb elkészítési módokon, de más tradicionális (bográcsos) ételek is asztalra kerültek.
Amíg a főzés zajlott, a gyerekeket Cibere szórakoztatta, később Váradi Zoltán csapatának küzdősport bemutatója zajlott, majd a Mraucsik duó szórakoztatta zenés műsorral a közönséget. Az eredményhirdetést követően a programok sora tovább folytatódott táncos és zenei programokkal.
Tímár Kitti szervező mint a zsűri tagja elmondta, hogy közel 40 nevező ételeit kóstolta meg a zsűri – a döntés meghozatala nem volt egyszerű, mert idén is finomabbnál finomabb étkek készültek.

Eredmények:
I. Nyugdíjas Kertbarát Kör (60 pont)
II. Cuti és Társa (58 pont)
III. Iványi Lajosné és csapata (56 pont)

Közönségdíj: Szmola Zoltán (55 pont)
Gyomaendrőd város különdíja: Újoncok (54 pont)
Békés Megyei Önkormányzat különdíja: Barátság Klub (54 pont)
Várfi András polgármester különdíja: Pipacs (54 pont)
Közművelődési-Közgyűjteményi és Turisztikai Szolgáltató Intézmény különdíja: Szent Imre Idősek Otthona (54 pont)
Gyomaendrőd Város Fejlődéséért Egyesület különdíja: Csapó Elek főszakács (53 pont)
Hétszínvirág Tüskevár Nonprofit Bt. különdíja: Rózsahegyi Kálmán Iskola 5. B osztálya (53 pont)
Endrődiek Baráti Köre különdíja: Gondozási Központ (53 pont)

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.