Szeptember végéig látható a Papp Zsigmond hagyaték

admin képe
Beküldés: 2011/09/01 - 22:06 | Frissítés: 2014/10/24
Szerző: admin
Cikkek: 

A Papp Zsigmond hagyaték befogadásáról a 2011. február 24-i testületi ülésen kellett dönteni. Ekkor még az alapítvány, melynek a hagyatékot kellett volna kezelnie, jogilag nem állt készen a feladatra. Az eltelt két hónap alatt a bíróság az alapítványt jogilag működőképessé nyilvánította. Felállt az új, szakmailag is megfelelő kuratórium, megteremtettük a képtár folyamatos nyitva tartásának feltételeit, így váltunk alkalmassá arra, hogy a hagyatékot Gyomaendrőd város közönségének bemutassuk.
Példaértékű, hogy egy jó cél érdekében oly sok ember bizonyította tenni akarását.
Csak így lehetett két hét leforgása alatt Kóris Györgyné Klárika szakmai vezetésével létrehozni a Papp Zsigmond hagyatékának ideiglenes kiállítását.
Szeretnék megemlékezni Papp Zsigmond unokájáról Futó Ilonkáról, aki sajnos már nem lehet közöttünk az ünnepi megnyitón. Köszönetet mondok Munkácsy László úrnak Futó Ilonka férjének, aki az első kérő szóra kölcsönadta a kiállítás anyagát.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak akik szakmai tudásukkal, munkájukkal önzetlenül, sokszor kérés nélkül is segítettek bennünket.
/Bella Rózsa, Benkó Lajos asztalos, Bohákné Ladányi Judit, Dr. Komlovszki Zita, Dr. Szilágyiné Németh Eszter, Farkas István Cuti Kft, Farkasinszki Sándor, Farkasinszki Zoltán, Jobbik: Túri Sándor, Czikkely Péter, a Kner Nyomda Igazgatója és munkatársai, Kóris György, Márton József, Megyei Bíróság munkatársai, Megyeriné Csapó Ildikó, Nagyné Perjési Anikó, Németh Dezső, Poharelecz László és fiai/
A kiállítás közadakozásból valósult meg; jutalmunk, ha megtelik a vendégkönyv a kiállítás utolsó napjára, szeptember 30-ra.

A kuratórium tagjai 2016. április hó 30. napjáig, mely végzés 2011 július 22-én lett jogerős:

Kóris György Béláné kuratóriumi elnök
Megyeriné Csapó Ildikó kuratóriumi titkár
Dr. Perneczky László Árpád
Halászné dr. Balogh Erzsébet Irén
Nagyné Perjési Anikó
Bella Rózsa
Dr. Frankó Károly
Diószegi Gyula Antalné
Fülöp Imréné

A kiállítás megtekinthető 2011. július 22-től 2011. szeptember 30-ig, a Városi Képtárban.

Nyitva tartás:

  • Hétfő: 13:00 - 18:00
  • Kedd: 08:00 - 12:00
  • Szerda: 13:00 - 18:00
  • Csütörtök: 08:00 - 12:00
  • Péntek: 13:00 - 18:00
  • Szombat: Zárva
  • Vasárnap: Zárva

Végezetül engedjék meg, hogy felvillantsam Papp Zsigmond emberi arculatát, szakmai kiválóságát.


Hogyan született meg a gyomai református templom orgonájának terve

Visszaemlékezés

Az orgona történetét, amely egyházi műemléknek számító gyomai református templom fő dísze, Bay Zoltán, aranydiplomás gépészmérnök, az akkori gyomai református lelkész, Bay József fia mesélte el:
- Már csaknem készen volt a belső felújítás, csupán a réginél jóval nagyobb méretű orgona terve hiányzott. A Műemléki Bizottság három tervezőművésze is belevágott a feladatba, de a Bizottság egyik tervet se fogadta el. Már-már emiatt elakadt a felújítás, amikor Bay József odafordult kedves presbiteréhez:

Na ez a feladat, amelyre régóta vártál és amely terád várt eddig!

– azzal kedélyesen átölelte és közölte, hogy délig (reggel 9 óra lehetett akkor) bezárja a templomajtót s biztos benne, hogy addig meg is születik a várva várt terv. Papp Zsigmond nem neheztelt meg a „szobafogságért”, sőt örült a nagyszerű megbízatásnak. Egy csomagolópapírt terített ki az úrasztalra és egy ceruzával meg egy vonalzóval nekikezdett a munkának. Rajzolt, méricskélt, tűnődött és amikor a toronyban odafenn megkondult a déli harang, s megcsikordult a kulcs a zárban: készen volt az orgona terve!
- A lelkész nem volt annyira meglepve - mert ismerte presbitere tehetségét-, mint a Műemléki Bizottság elnöke, aki nem akart hinni a szemének és a fülének, hogy a nagyszerű látványtervet egy négy polgárit végzett gazdálkodó parasztember készítette. Csodálattal gratulált neki, átölelte és természetesen ezt a tervet valósították meg, mely ma is büszkesége a templomnak, s ezen játszanak Bachot, Beethovent hazai és külföldi művészek.

Papp Zsiga Bácsi életének talán egyik legfantasztikusabb tette a templom rekonstrukciójának végrehajtása volt. Az orgona műhelyrajzok nélküli felépítésén túl, a templom belső átformálásán át, mindent fejből vezényelt le; a külső ajtók faragott felületét, az orgona, a szószék, az Úrasztala felújítását is. A munkát magát részben saját kezűleg, részben Juhász Sándor – tehetséges alkalmazottja – segítségével végezte el.
Ilyen széleskörű, csodálatra méltó képesség – bátran állíthatom- a reneszánsz nagy mesterei óta alig mutatkozott.

– emlékezett Bay Zoltán.
A templom bejáratánál kis márványtábla örökíti meg Papp Zsigmond érdemeit a templom felújításában.

Lejegyezte: Szilágyi Ferenc
Bay József gyermekkori barátja


Dr. Farkasinszky Erzsébet
Önkormányzati képviselő

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás