Országos versmondó verseny Határ Győző költő emlékére

admin képe
Beküldés: 2013/09/16 - 16:06 | Frissítés: 2014/10/24
Szerző: admin
Cikkek: 

Az 1956-ban Angliába emigrált, és 2006-ban ott elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas író, költő, műfordító és gondolkodó tiszteletére rendeznek országos versmondó versenyt ifjúsági és felnőtt kategóriában novemberben 15-én a gyomaendrődi Hátár Győző Városi Könyvtárban.

Az Írók Alapítványa, a Magyar Versmondók Egyesülete és Gyomaendrőd önkormányzata az országos versmondó versennyel hagyományt kíván teremteni és szeretné elérni, hogy a versszerető közönség minél szélesebb körben ismerje meg Határ Győző költészetét, gyakrabban mutassák be verseit, prózáit és színműveit. A nevezési határidő október 14. - mondta Mezey Katalin, az Írók Alapítványa alapítója és elnöke az MTI-nek.
Felidézte, hogy Határ Győző az egyik legnagyobb formátumú költője, írója, gondolkodója volt a 20-21. századi magyar kultúrának. 1956-ban el kellett hagynia az országot, életműve vagy alakja alig jelenik meg a magyar irodalom és költészet befogadás-történetében.
Határ Győző sokrétű lírai életművében visszatükröződnek a 20. század modernista irányzatai, és jelentős alkotóerővel bíró költészetet hagyott maga után a legklasszikusabb kötött formákban, dalformákban, illetve a nyugat-európai versformákban.
"Műveinek ismeretében elmondhatjuk: veszteség, hogy nem ismerjük írásait és a felsőfokú oktatásban is csak szemináriumi, választott lehetőségként foglalkoznak a költővel és munkásságával" - hangsúlyozta Mezey Katalin.
A költő 2006-ban hunyt el Londonban, értékes hagyatékát az egykori szülőhelyén működő városi könyvtárnak adományozta.
Határ nemcsak irodalmi alkotó volt, hanem sokoldalú művész is, sok területet átfogó hatalmas könyvgyűjteménnyel rendelkezett. Eredeti szakmáját tekintve építészmérnök volt, de festőként és zeneszerzőként szintén alkotott. Angliában első köteteit maga készítette el, ő maga szedte, tördelte, majd bekötette azokat, kinyomtatta és elküldte barátainak. Miután elszakadt Magyarországtól, csak a BBC-ben és a Szabad Európa Rádióban hallható zenei, színházi, képzőművészeti és önbeszámolói, valamint könyvbemutatói révén tartott kapcsolatot a hazai irodalommal és az anyaországgal.
Mezey Katalin elmondta, hogy a versmondó verseny megrendezésével céljuk előkészíteni a költő, író, bölcselő születésének 100. évfordulóját ünneplő eseménysorozatot, amely 2014-ben lesz.
A verseny után Határ Győző költészete címmel konferenciát tartanak a gyomaendrődi városi könyvtárban. Jövőre, a költő születésének 100. évfordulója tiszteltére amatőr színpadi találkozót, valamint versenyt szerveznek, és terveik szerint a költő drámai munkásságáról lesz konferencia irodalomtörténészek részvételével.

forrás: MTI

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás