Nyári űrtábor Gyomaendrődön

admin képe
Beküldés: 2010/04/15 - 19:48 | Frissítés: 2015/03/01
Szerző: admin
Cikkek: 

A Magyar Asztronómiai Társaság (MANT) a Kner Imre Gimnázium és Szakközépiskolában tartotta sajtótájoztatóját nyári Űrtáborának megrendezéséről, melynek idén városunk ad helyet. Dr. Kovács Béla, a gimnázium igazgatója, majd Várfi András, Gyomaendrőd polgármesterének köszöntője utána Solymosi János - gyomaendrődi származású - MANT elnök és Bacsardi László, a MANT főtitkára ismertette az ide táborozásra vonatkozó terveket. Dr. Both Előd, a MANT elnökhelyettese, valamint a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója is jelen volt, aki dr. Kovács Bélának adott át űrkutatással kapcsolatos kiadványokat, melyeket minden bizonnyal nagy haszonnal tudnak majd forgatni az oktatási intézmény tanulói.

A Sajtótájékoztató részletes anyaga az alábbiakban olvasható:

Nyári MANT Űrtábor 2010 – Gyomaendrőd

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2010-ben is megrendezi nyári Űrtáborát, ezúttal Gyomaendrődön. Az egy hétig tartó, július 4–10. között zajló tábor ideje alatt a résztvevő középiskolás diákok számos izgalmas és érdekes program, előadás, vetélkedő részesei lehetnek. Bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. Személyesen találkozhatnak magyar űrkutatókkal, első kézből ismerkedhetnek meg munkájukkal. Megtudhatják, hogy milyen űrműszerek készültek és készülnek Magyarországon.

A 2010-es tábor tervezett programjában szerepel többek között valódi holdkőzetek tanulmányozása, játékos műholdépítés, kincskeresés, csillagászati megfigyelések. A diákok hallhatnak érdekességeket a műholdas helymeghatározástól kezdve a Mars bolygóig egy sor változatos témáról. Csapatokba szervezve, játékos formában mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és szerencséjüket. A tábor egyik fénypontjaként, a résztvevők próbát tehetnek egy igazi robotrepülő irányításában. Ez lesz az első alkalom Magyarországon, hogy a polgári szféra testközelből és interaktív módon, működés közben tanulmányozhatja egy robotrepülőgép működését. Repülés közben a gép által készített nagyfelbontású képek a földi vezérlőállomáson valós időben nézhetők, azokat digitálisan rögzítik is. Természetesen nem maradnak el a kirándulások, a környék nevezetességeinek, látnivalóinak a megismerése sem – egész napos kirándulást tervezünk Szarvasra is. Eközben a tábor résztvevői megismerkedhetnek az ország minden tájáról – sőt határainkon túlról is – érkezett, hasonló érdeklődésű fiatalokkal. (Várunk diákokat a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból, a Felvidékről és a Vajdaságból.) Néhány év múlva talán a mostani táborozók közül kerülnek ki a jövő magyar űrkutatói!

Az idei tábor időpontja 2010. július 4. (vasárnap) – július 10. (szombat), a helyszíne pedig a Gyomaendrőd városa és környéke. Az űrtábor „bázisa” a gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium és Szakközépiskola lesz.

A tábori részvételre már most lehet jelentkezni, összesen 40 fő fogadására van lehetőség. A részvételi díj 17 900 Ft, ez fedezi a szállást, a programokat és napi háromszori étkezést is. 14 900 Ft-os, kedvezményes díjjal jöhetnek a táborba a MANT nemrég lezajlott Ugródeszka: a Hold diák-pályázatának, és a 2010. márciusi Bolygótudományi Nap rendezvényének a résztvevői. Ugyancsak jogosult a kedvezményes díjra minden Gyomaendrődön vagy más Békés megyei településen lakó vagy tanuló középiskolás diák!

Jelentkezési határidő: 2010. május 10.

Az űrtáborral kapcsolatos részletes információ, a jelentkezési lap, valamint a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok az alábbi címen érhetők el:

http://www.mant.hu/magyarurtabor

További információ kérhető:

HÁTTÉRANYAG

A Magyar Asztronautikai Társaság

A Magyar Asztronautikai Társaság jogelődje 1956-ban alakult. Küldetése azóta is változatlan, leg-fontosabb célkitűzései az alábbiak: terjeszteni az űrhajózási-űrkutatási ismereteket; egységes magyar szaknyelv kialakítása az asztronautikában; foglalkozni az ifjúsággal, és erősíteni azt az elvet, hogy az űrtan nem csak az űrhajózást jelenti, hanem jelen van mindennapi életünkben: a katasztrófa-előrejelzéstől kezdve a termésbecslésen és a műholdas helymeghatározáson át az orvos- és jogtudományig egyaránt. A MANT az űrkutatás iránt érdeklődő és az űrtevékenységgel aktívan foglalkozó hazai szakembereket tömöríti. A társaság szakmai programok (konferenciák, szemináriumok, találkozók) szervezése mellett minél szélesebb közönséghez szeretne szólni, a fiataloktól az idősekig egyaránt. Az általános és középiskolás fiatalok számára pályázatokat, programokat szervez; a felsőoktatásban tanulók számára egy külön szakmai fórumot, a tanárok számára egynapos munkaműhelyeket. Rendszeres kiadványokat jelentet meg (Űrtan Évkönyv, Űrkaleidoszkóp, Körlevél). További információk a Társaságról: http://www.mant.hu

Az űrtáborok rövid története

Az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak szóló tábor hagyományai egészen 1994-ig nyúlnak vissza. A tábort – Ifjúsági Űrtábor néven – Dr. Abonyi Ivánné, a MANT akkori főtitkárhelyettese hozta létre azzal a szándékkal, hogy megismertesse a fiatalokat az űrkutatással. A program, a lebonyolítás évről évre egy kicsit változott, fejlődött. Ezekben az években a tábor programját nagyrészt hazai űrkutatási szakemberek által tartott előadások, vetélkedők, valamint kirándulások tették ki. A tábor 13-18 év közötti középiskolásokat szólított meg. A 2000-es évek elejétől bővültek az aktivitást és kreativitást igénylő programok (rókavadászat, rádiózás, Mars-szimuláció, vízirakétázás, búvárkodás és még sok minden más), és az időtartam a kezdeti 6 napról 10 napra nőtt. 2010-ben a tábor időtartama hat nap, a célcsoportja továbbra is az űrkutatás és az űrtevékenységekkel kapcsolatos tudományok – fizika, biológia, matematika, egészségügy, jog, informatika, mérnöki tudományok és még nagyon sok minden más – iránt érdeklődő, 14-18 év közötti középiskolások. Az elmúlt űrtáborok szervezésében közreműködők lelkes munkája nyomán több száz fiatalnak tudtuk megmutatni az űrkutatás varázslatos világát.
A tábor eddigi helyszínei: Kecskemét (1994), Eger (1995), Veszprém (1996, 1997), Győr (1998), Kecskemét (1999), Sopron (2000), Debrecen (2001), Székesfehérvár (2002), Budapest (2003), Kiskunhalas (2004), Gyulaháza (2005), Szentlélek (2006), Hollóstető (2007), Szentlélek (2008) és Gyomaendrőd (2010).

Kapcsolódó képek

Nyári űrtábor Gyomaendrődön
Nyári űrtábor Gyomaendrődön
Nyári űrtábor Gyomaendrődön

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás