Kneropolisz, a zöld mintaváros

admin képe
Beküldés: 2013/07/21 - 21:22 | Frissítés: 2014/10/24
Szerző: admin
Cikkek: 

Aktív tevékenységgel telt az elmúlt hét a Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium Disputaköre számára: a semmiből kellett működő várost teremteniük, ezután pedig a városban felmerülő problémákat kellett megoldaniuk. Így jött létre Kneropolisz.
A Disputakör tagjai a Szólj be(le)! – Párbeszéd helyben program keretén belül töltöttek egy hetet Bükkszentkereszten. A programot a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, a Fiatalok Lendületben Program és az OSYouth támogatta. Célja, hogy a középiskolás fiatalok felismerjék a közvetlen környezetükben felmerül problémákat, és a disputa-módszer segítségével megoldási javaslatokat vázoljanak fel, együttműködve a helyi közélet szereplőivel.
A gimnazisták a program előkészítésében a város képviselőtestületének tagjaival, a nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel és a helyi média képviselőjével készítettek interjút az önkormányzati munka mibenlétéről és nehézségeiről, ezeket a tapasztalatokat felhasználva álmodták meg a bükkszentkereszti egy hét alatt a zöld mintavárost, Kneropoliszt. Megtervezték a város földrajzi környezetét, az erre épülő gazdálkodást, a lakosság összetételét, az irányítás rendszerét és szabályait. Polgármestert és bizottsági elnököket választottak, akik a tábor további részében döntéseket hoztak.
A tábor programjának megálmodói, Malatinszky Zita és Valuska Lajos olyan feladatokat találtak ki, amelyek minden bizottságot arra késztettek, hogy a felelős döntés érdekében vegyék figyelembe a város érdekeit, egyeztessenek a városlakókkal, a különböző cégek, vállalatok képviselőivel és persze a többi bizottsággal is. Kezelniük kellett egy-egy döntés után a nyilvánosságot és a médiát is.
Mindeközben természetesen a legfontosabb az volt, hogy a vitakultúrájuk fejlődjön, lássák meg, hogy a problémákat és a megoldási javaslatokat több oldalról kell vizsgálni, hogy a csapatmunka és a közös gondolkodás hozza a legjobb ötleteket, hogy a közösség érdeke fontosabb a pillanatnyi egyéni érdekeknél, és hogy hosszú távon nem működik az a rendszer, ami egy ember akaratát érvényesíti.
A hét végén a diákok fáradtan, de rengeteg élménnyel hagyták el Kneropoliszt. Megtapasztalták, hogy a döntéshozatal felelősségteljes és nehéz feladat, de az érvek, az értelmes párbeszéd közelebb vihet a problémák megoldásához.
A kneresek a disputázást a következő tanévben a YouthVoice Program és a Vitától hangos iskolák Program keretén belül folytatják.
A Kner Imre Disputakör tevékenységét nyomon követhetik a www.facebook.com/knerdisputa internetes oldalon.

Cikk: Valuska Lajos

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás