Interjú a gyomaendrődi olimpiai bajnokkal

Beküldés: 2021/08/27 - 13:16 | Frissítés: 2022/07/19
Szerző: Hunya Jolán | Fotó: Szabó József | Videó : Klimó Krisztián

Cikkek

„A sport a test útján nyitja meg a lelket.” /Szent – Györgyi Albert/

Nézi a vizet, és minden idegszálával várja, hogy induljon a verseny! Az izmok megfeszülnek, az adrenalin az egekbe szökik, az evezőlapát engedelmeskedik, és siklik a kajak, úgy, ahogyan ő irányítja. Nem, még nem tudja, hogy dobogós lesz –e? De nemcsak ez hajtja! Vallja, számára a precízen elvégzett kemény munkának van értelme. A test átlényegül, átadja magát a szellemnek, mert minden a fejben dől el! Vagy megvan benned, vagy soha sem lesz meg! Ezt nem lehet megszerezni!

Tótka Sándor nyerte a kajak – kenusok K-1 200 méteres távjának döntőjét a tokiói olimpián! Ebből az alkalomból beszélgettem vele!

Nagy szeretettel, szívből gratulálok! Hogyan éled meg az olimpiai bajnoki címedet? Lassan helyére kerül minden, elhiszed most már, hogy a tiéd?
Amikor megnyertem az olimpiát, nehezen hittem el, mint egy álom, olyan. Amikor ránézek az éremre, akkor tudatosul az egész, hogy mit vittem véghez.

Az olimpiára való felkészülésben mi okozta a legnagyobb nehézséget, amellyel meg kellett küzdened, és minden nap foglalkoztatott a gondolat?
A regeneráció okozta a legnagyobb nehézséget. Addig edzettem, amíg a testem bírta, de a fejem vitt volna tovább. Mindig a saját korlátjaimat feszegettem! És valóban, minden nap foglalkoztatott a gondolat, reggeltől estig állandóan az járt a fejemben. Reggel nyújtással kezdtem, meditációval, olvasással, és az estét is így fejeztem be, nyújtással.

Amikor felszállt veled a gép Tokió felé jóleső érzés kerített hatalmába? Vajon megfordult a fejedben, hogy éremmel térsz haza?
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem gondoltam erre. Volt a fejemben egy végsebesség, ez 25km/óra, az edzőm, azt mondta, hogy akkor nyerni fogok! És ezt nem tudtam az akklimatizációs edzőtáborban elérni, de az előfutamban, az olimpián sikerült 25, 1 tizeddel mennem. Akkor már sejteni lehetett, és az edzőm is biztatott, hogy nyerni fogok. Azonban próbáltam a jelenben maradni, nem a jövővel foglalkozni! Ez nagy kihívás számomra mindig!

Tótka Sándor olimpiai bajnok ünnepélyes fogadása
Fotó: Szabó József

Hogyan töltöd a verseny előtti órákat?
Másfél órával szeretek kiérni a pályára, melegítek a vízen, előtte bemelegítő masszázst kapok, átgyúrják a testemet. Egyébként miden olyan, mint egy szokványos reggel, felkelek, mosakodom, fogat mosok, majd elmegyek a versenypályára, semmi különleges!

Besiklott a kajak, mindannyian vártuk az eredményhirdetést, de hosszúnak tűnt az a néhány másodperc! És bemondták, megvan az első hely! Felzúgott az obligát éljenzés egész Magyarországon, Gyomaendrődön pedig a legerősebben!
Amikor beértem a célba, és vártam az eredményt, hosszú időnek tűnt, 10-15 másodperc, kiírták a nevemet: elképesztően örültem, megkönnyebbülést éreztem, leírhatatlan érzés. Izgatott voltam, hogy a nyakamba vehetem majd az aranyat, hiszen ezért dolgoztam évekig!

Gyomaendrődön mindenki érted szurkolt, izgult! Nagyon büszkék vagyunk rád! Érezted a támogatást, a szurkolást?
Hogyne éreztem volna! Nekem tolták legjobban a hátamat. Egy egész nemzet állt mögöttem! Elképesztően nagy támogatást kaptam. Minden egyes ember támogatását éreztem. Szükség is volt erre, kellett nekem, hogy megnyerjem a versenyt! Sokan szurkoltak, Gyomaendrődről, Pestről, barátok, a családom. Nekem szurkoltak a legtöbben! Éreztem a lendületet, a lökést! Köszönöm szépen!

Biztos vagyok benne, hogy sok sportolónak, kicsinek és nagynak példakép lettél!
Igen, én is úgy gondolom, hogy példakép lettem. Megkeresnek, képet, aláírást kérnek. A kicsi Tótka Sanyi jut eszembe, amikor nekem is annak idején milyen fontos volt, ha találkoztam olyan sportolóval, akire felnéztem. Többen mondják, türelmes vagyok, igyekszem. Akinek tudok, segítek jelenlétemmel, hiszen lehet, az élete változik meg. Ez az én dolgom, hogy példát mutassak!

Vége az Olimpiának, de már is új kihívásokra készülsz?
Most volt az országos bajnokág: 2. helyen végeztünk, függőben van, hogy indulok - e a világbajnokságon? 100 méteres sprintversenyem lesz Moszkvában hamarosan. Nem akarom túlfeszíteni a húrt, mert lehet, hogy mentálisan és fizikailag is olyan állapotba kerülnék, amiből nehezen jövök ki.

Tótka Sándor olimpiai bajnok ünnepélyes fogadása
Forrás: (https://youtu.be/e7Dy4GXfuSw)

Meg sem merem kérdezni, van –e szabadidőd?
Az én napom is 24 órából áll. Minőségi idővel szeretem kitölteni, aludni nagyon szeretek. Aztán soup-ozni, jó kikapcsolódát nyújt, Ágival együtt kirándulunk, filmet nézünk, a golfot is szeretem.

Mikor vagy boldog?
Akkor vagyok boldog, ha a jelenben élek. Ha nyomás alatt vagyok, nehéz nem a jövőre gondolni, nem tudom befolyásolni a jövőt, és ezért izgulok, hogy milyen lesz? Egyébként sok könyvet olvasok ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Azonban, ha a jelenben vagyok, akkor ott kell, és akkor kell jól éreznem magam. Tehát a jelenben maradás a célom, akkor vagyok boldog! És élvezem az életet!

„Valaki az Értől indul el. És befut a szent, a nagy Oceánba” (Ady)
Az Ér egyenlő a Körössel, az óceán pedig a világ teteje, a csúcs, van még ettől feljebb? Vágysz még valamire?

Nagyon tetszik ez az idézet! Tökéletesen tudok vele azonosulni!
Érdekes, de mindig van feljebb. Örülök, hogy bekerültem az olimpiai bajnokok előkelő klubjába. A 2028-as los angelesi olimpiáig biztos tervezek, a következő két olimpiáról is érmet szeretnék szerezni, akár arany érmet is. Szeretném bővíteni az érem gyűjteményemet!
Lesz miért felkelnem! Azonban most nagy – nagy pihenésre van szükségem, hogy a három év múlva kezdődő, Párizsban lévő olimpián jól szerepelhessek!

További eredményes felkészülést, jó egészséget, sikereket kívánok, és munka utáni édes pihenést!
Köszönöm szépen és az interjút is!

Gyomaendrőd, 2021. 08. 24.
Hunya Jolán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó cikkek

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.