HUN-BOX 2011, és a folytatás!

admin képe
Beküldés: 2011/12/19 - 19:02 | Frissítés: 2019/06/21
Szerző: admin
Cikkek: 

A HUN-BOX Szabadidő Sport Egyesület megbízott vezetőjénél, edzőjénél Váradi Zoltánnál jártunk. Az egyesület ezéves munkájáról, és következő éves terveiről beszélgettünk.

- Hogyan telt a tavasz a klub háza táján?
- Január, február hónapban kemény alapozó edzések voltak, ráadásul magamat és az ökölvívóimat tovább képezni hetente kétszer jártunk Békésre a Surman-Box klubhoz edzésre. Fárasztó edzések voltak,de én sokat tanultam Surman Zolitól, és megérte a sok átjárás. Több pofonpartin is részt vettünk, több-kevesebb sikerrel, de ez még mindig a felkészülés időpontjában volt. Az első komolyabb megmérettetés Szekszárdon a K-1 (Oriental) Magyar Bajnokság volt. Itt Csapó Elek és Váradi Tamás korosztályos magyar bajnok lett. Ez a verseny után az ökölvívásra álltunk rá teljes gőzzel, mivel március végén, Kaposváron rendezték meg az amatőr ökölvívás utánpótlás olimpiáját. Ez a négy napos verseny egyúttal válogató is volt a junior korcsoport számára. Csapó Elek élete első ökölvívó versenyén meglepetésre ezüstérmes lett a serdülő korcsoportban. Váradi Tamás is döntőbe jutott, de ott kikapott a későbbi Európa bajnoktól, Hámori Ádámtól. Tamás a versenyen nyújtott teljesítményével felhívta magára a válogatott edző figyelmét, aki betette Tomit a Héraklész programba. Nemsokkal az utánpótlás olimpia után Hajdúböszörményben rendezték meg a kétnapos HAJDÚ kupát. Ide csak Váradi Tamást vittem, aki mind a szervezők, mint a bírók hatalmas meglepetésére simán verte a tavalyi magyar bajnokot, Grósz Zoltánt. Nem sokkal a verseny után Egerben rendezték meg a Bornemissza emlékversenyt, ahol Csapó Elek nagyon szép, technikás boksszal ismét ezüstérmes lett, míg Váradi Tamás sajnos megint összetalálkozott Hámori Ádámmal, és igaz most nehezebben, de mégis kikapott.
Az ökölvívást itt szüneteltettük, mivel jött a júniusi gálánk, amire nagyon készült az egész csapat.

- Meglehetősen nagyszabású rendezvénybe vágtál bele. Mi lett a vége ennek a nemzetközi versenynek?
- Sajnos nem úgy alakult az egész verseny, mint ahogy előzetesen gondolni lehetett. Két hónappal a verseny előtt 22-24 ország jelezte részvételi szándékát, sőt, még volt olyan ország is (Törökország), akik a nagykövet segítségével szállást is foglaltattak. Valamiért ez nem jött össze, és egyedül Horvátország képviseltette magát, és Uganda, de csak egy megfigyelővel. (!)Nagyon sokba került ez a rendezvény, és nagyon sokat bukott a klubunk rajta. Sajnos több innen származó adósságunk megmaradt, de ígérem, mindenkit ki fogok saját pénzemből fizetni. Továbbá köszönjük a támogatók segítségét, az ő hozzájárulásuk nélkül nem tudtam volna megvalósítani a versenyt. Azt is meg kell jegyeznem, hogy a Polgármesteri Hivatal kérésem ellenére sem támogatta a rendezvényt. Hasonló rendezvényt Békésen úgy támogatott az ottani önkormányzat, hogy ingyen adta a termet, adott 140 ezer forintot, és teljes médiatámogatást. Én a terembérleti díjjal még mindig adós maradtam, és éppen ma egyeztünk meg az üzemeltető Gimnáziummal, hogy mint Váradi Zoltán műköves ledolgozom a klub adósságát.

- Ezen rendezvény keretein belül rendeztétek meg a III. Küzdősport Gálátokat. Itt szép eredményeket ért el a klubotok. Kicsit mesélsz róla bővebben?
- A legnagyobb dicsőséget Német Richárd hozta városunknak, hiszen egy kőkemény román birkózó alapokkal rendelkező ellenfélt legyőzve lett az egyik legnagyobb szervezet, a WKF Szövetség Professzionális Európa Bajnoka MMA szabályrendszerben! Nagyon féltem , mivel semmit nem tudtunk az ellenfélről, de Ricsi azon az estén bárkit megvert volna. Sajnos Némó becenevű Európa bajnokunk azóta abbahagyta az edzést, és kiköltözött Németországba dolgozni. A következő dicsőséget fiam, Tamás hozta, mivel egy eddig veretlen, két évvel idősebb Horvát srácot vert meg K-1 szabályrendszerben, és lett a WPKC szövetség amatőr Balkán Bajnoka. A klubunk minden versenyző tagja jól szerepelt, és meglepetést okozott Vári Péter is, aki élete harmadik mérkőzésén a komoly szintű versenyző, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező Kerecsényi Gergőt verte meg. A gála jól sikerült, bár lehetett volna több néző is - lehet rossz volt az időpont választásunk.

- Mi történt ezután?
- Pihenőre akartuk fogni, nyári alapozások jöttek volna, de a gálánk után egy héttel telefonáltak az ökölvívó szövetségből, hogy Váradi Tamást indítják a Keszthelyen rendezett Junior korúak ökölvívó Európa Bajnokságán. Azonnal vinnem kellett Tatára a válogatott központi edzőtáborába, ahol napi három edzéssel készültek a versenyre. Sajnos a versenyen Tomi az első nap kikapott pontozással azerbajdzsáni ellenfelétől, de a leghíresebb sportkommentátor is azt mondta, hogy ez az azeri fiú mintha felnőtt lett volna. Semmi gond, nem keseredtünk el, legalább elmondhatjuk, hogy Uhrin Csenge után megint lett egy nemzeti válogatott versenyzőnk olimpiai sportágban. A Európa bajnokság után egész nyáron erőnléti alapozó edzéseket tartottunk a versenyzőknek, heti 5 alkalommal.

- Ha jól hallottam, ősszel jöttek a magyar bajnokságok. Ott hogy szerepeltetek?
- Szeptemberben Sárospatakon rendezték meg a serdülő ökölvívók négynapos magyar bajnokságát, ahol klubunkat Csapó Elek, és Szakálos Tamás képviselte. Elek sajnos az első nap kikapott, ezzel kiesett a versenyből. Nála valószínűleg én döntöttem rosszul a súlyhozásban, és talán nem kellett volna annyira ragaszkodnom a fogyasztáshoz. Szakálos Tamás nagy meglepetésre simán, feladással verte az első napi ellenfelét. Tamás a legjobb négy között a döntőbe jutásért a harmadik nap játszott, és még nagyobb meglepetésre pontozásos győzelemmel bekerült a másnapi döntőbe. A döntőben 3:2-es, véleményes pontozással kapott ki, így lett országos bajnokság második helyezettje! Nagy meglepetés volt részemre, és nagyon büszke vagyok Tamásra, hozzáállására.
Októberben Kecskeméten rendezték a Junior korcsoport négynapos ökölvívó magyar bajnokságát. Itt Váradi Tamás sima mérkőzéssel bejutott a legjobb négy közé, ahol viszont az ország legjobbjával, Csutak Dániellel találkozott. Tomi az első menetben vezetett, de elment a hite, és nem tudott lépést tartani a központi sportiskolás versenyzővel. Így is szoros pontozással kapott ki, és magyar bajnoki bronzérmes lett. Jövőre reméljük hinni fog magában, és ő lesz az ország legjobbja.
November elején Szarvason egy profi gálán léptünk ringbe. 12 éves Nagy Reginánk a szolnoki Kalderás Erikával mérkőzött, aki 17 éves, és tavalyi év magyar bajnoka volt. Regi jól meglepte a szolnoki lányt, és egy igen szoros mérkőzésen maradt alul pontozással. Váradi Tamásnak Bajáról hoztak ellenfelet, hogy majd ez a srác megveri a Tomit K-1 szabályrendszerben. Sajnos nem jól indultunk a mérkőzésnek, ugyanis Tomi egész héten lázas betegként, torokfájva feküdt az ágyban. Mégis bevállaltuk a mérkőzést, és Tomi rutinjának köszönhetően sima pontozással nyertünk.
Novemberben végén Szegeden rendezték meg a Muaythai Magyar bajnokságot. Ez a sportág talán a legkeményebb a többi közül. Igaz védőfelszerelésben, de van térd, könyökhasználat, engedélyezett a rögzített ütés, összekapaszkodás, földrevitel. Erre a versenyre Tamás fiamat vittem. Ott derült ki, hogy négyen vannak a súlyában. Tamás az első kiskunfélegyházi ellenfelét simán verve jutott a döntőbe, ahol a Budapesti muaythai-os srác sem tudott mit kezdeni Tomival. Tamás így sima győzelemmel begyűjthette harmadik Muaythai Magyar Bajnoki címét!

- Ezzel vége is lett az évnek? Nincs több verseny?
- Az évnek vége, csupán három kis ökölvívómat vittem el Miskolcra a Mátra Kupára. Ott a 12 éves Nagy Regina simán verte 14 éves Sárospataki ellenfelét. Csapó Elcsink a magyar bajnoki bronzérmes srácnak tartott technikai bemutatót, simán verve, míg Szakálos Tomi az ország legjobbjának tartott Hajdúhadházi Rácz Jánost kergette három meneten keresztül a ringben. Vagyis elmondhatom, hogy a négy amatőr ökölvívóm közül mind a négy benne van az ország legjobb 3 versenyzőjében!!!
Múlt hét szombaton, 17-én a békési Surman-Boksz klubbal tartottuk évadzáró napunkat bunyóval, majd vacsorával zárva. Klubunkból szinte mindenki bunyózott, és mindenki becsületesen odatette magát. Látszódott, hogy jövőre, és utána is komolyan kell számolni az ökölvívásban is, és egyéb szabályrendszerben is a HUN-BOX-szal. Komoly szintű versenyzők: Vári Péter, Lévai Anikó a felnőttek közül, Nagy Regina, Csapó Elek, Szakálos Tamás a serdülők közül, Váradi Tamás a junioroknál, és ott a feltörekvő fiatalság, a 12 éves Nedró Balázs, Szakálos Csaba, Tóth Izsák, ill. kellemes színfoltja a klubnak a mindössze 9 éves Németh Regina, aki szombaton bátran lépett a ringbe élete első mérkőzésén.

- Gratulálni lehet ezekhez az eredményekhez. Hogyan tovább?
- Ez egy nagyon nehéz kérdés. Ugyanis a gazdasági helyzet miatt, és a sok kinnlévőségem miatt én csődbe mentem. Anyagilag már nem tudom szponzorálni a klubot, ebben az évben is fele versenyre tudtunk elmenni, mint kellett volna. Sajnos a klub a megszűnés szélén van, amit még az is tetéz, hogy jövő év áprilisától el szeretnék költözni családostul az országból. Sajnos Magyarországon mindenki érzi, hogy egyre nehezebb, vagy lehetetlen megélni. Sok cég, magánszemély, köztük sok Gyomaendrődi tartozik, sajnos behajthatatlanul. Klubunk az önkormányzattól ebben az évben 200 ezer forint támogatást kapott, szemben a focisták sok millió forintjával szemben. Ők bármikor, bármire kérnek - kapnak, ugyanakkor eredményt nem tudnak felmutatni. Most is a felnőtt csapat az utolsó helyezettet egy ponttal előzi meg. Nem akarok rosszindulatú lenni, de kérdezem, vajon ott milyen edzések folynak? Mi egész nyarat végigedzettünk, most télen ünnepek alatt is edzünk, sőt, januárban a versenyzőknek visszaáll a heti 6 edzés. Tudomásul kell venni, hogy ezzel az edzéssel is az ökölvívásban csak az élvonalba tudunk tartozni, de az élre kerüléshez még ez is kevés. Ugyanígy, vagy keményebben edzenek a judósok, ás a kajakosok is, és van is eredménye. Nagyon sajnálom, hogy Gyomaendrőd város képviselő-testülete csak a focit helyezi előtérbe, bár mit is várhatnánk, mikor az alpolgármesterünk focista, és edző is. Vagy mit is várhatnánk, mikor polgármesterünk még ebben az évben is „karatésoknak” nevez bennünket. Pedig mi amatőr ökölvívók (olimpiai sportág) és thai-boxolók (AGFIS tag, 2016-ban már bemutató mérkőzések az olimpián) vagyunk. Továbbá mit is várhatnánk, mikor az egyik csoport vezérképviselője nyíltan a szemembe mondta, hogy jövőre nincs pénz, senki nem kap, csak a foci, mert az tömegsport...
Áprilistól, ha nem kap a klub elegendő támogatást, akkor meg fog szűnni. Én már intézkedtem pótlásomról, Békésről Surman Zoli átjárna edzést tartani, de az útiköltségét téríteni kell, vagyis az eddig évente kapott 200 ezer forint támogatás kevés a költségekre, és versenyzésre is. Kár lenne veszni hagyni az egyesületet, mivel tényleg sok fiatal tehetségünk van, akik eddig is öregbítették, és ezután még híresebbé tehetnék városunkat. Most a testületen fog múlni, hogy milyen sportágat támogatnak jobban. Az eredményeket hozó egyéni, vagy a sereghajtó, érdektelenségbe fulladt tömegsportot, a focit.

- Elkeseredést érzek hangodból, és szomorúan hallom a klub további bizonytalan sorsát. A szülők mit szólnak ehhez?
- Sajnos a szülők sem állnak jól anyagilag, támogatják, amennyire tudják, de tudomásul kell venni, hogy egy élversenyző személyi kiadása simán elérheti a havi 50 ezer forintot. Ezt már ők sem tudják kifizetni. Már több szülő keresett meg kétségbeesve, hogy mi lesz, ha elköltözök. Nem tudok mit csinálni, 1990-ben egy szál gatyában kezdtem az életet, és sajnos tavasz végére megint egy szál gatyám lesz. Csak már 42 éves vagyok.
Sokan kritizálták edzői képesítésemet, de elmondhatom, hogy két középfokú edzői diploma is a kezemben van: muaythai és ökölvívás. Az ökölvívás olimpiai sportág, és elmondhatom, hogy több, híresebb és nagyobb klub irigykedik eredményeink után. Nagyon jó képességű tanítványaim vannak, és én is sok híres edzőhöz járok továbbképzésre, tanulni tőlük. Fejlődni csak így lehet.
Szeretném márciusban megrendezni búcsúgálánkat, de most a művelődési házban, és annak érdekében, hogy minél többen lássák versenyzőinket, max 500 forintos jegyárral. Remélem többen támogatni fogják az utolsó gálánkat, hogy színvonalasan legyen megrendezve, ahol amatőr ökölvívástól a K-1, MMA, muaythai szabályrendszerig mindenki képviselteti magát.

- Köszönöm szépen a tájékoztatást, és kívánok sok sikert az életben, mind munka, mind a sport terén!
- Köszönöm szépen!

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás