Gyomaendrődi siker az Országos Természetfilm-Fesztiválon

Beküldés: | Módosítva:
Szerző: admin

Cikkek

A 2011. augusztus 5-től 7-ig tartott Pusztaszeri Országos Természetfilm-Fesztiválra idén mintegy 96 alkotás érkezett, ahol az amatőr és a professzionális alkotók külön nevezhettek, 5 kategóriában. Weigert József Gyomaendrődről az etűdök kategóriában indult, három művel; az etűdökben természeti vonatkozású, könnyed vagy absztrakt hangvételű kisfilmmel, maximum 5 perces időtartamban lehetett nevezni. A legtöbb versenyművet ebben a kategóriában nyújtották be: a 35 nevezett etűd közül (24 amatőr, 11 profi) a két legjobb professzionális filmet Weigert József készítette, az amatőrök között pedig Dancsó Péter lett az első Szüret című művével. A nyertes filmek, a Télidő és a Tavaszidő a Körösök vidékén (angol címmel Springtime, ill. Wintertime) valamit a szerző többi műve a gyomaendrod.com oldalon (video menüpont) és a www.weigertimages.com oldalon is megtekinthető. A Magyar Televízió év végén tűzi műsorára a filmeket, válogatást nyújtva az elmúlt évek legjobbjaiból.
A siker azért is kiemelendő, mivel a pályázott filmek közt több olyan is akadt, amit egész stáb készített. Weigert József az etűdök professzionális kategóriadíja mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját (tárgynyeremény) és oklevelét is megkapta.
A Gyomaendrődöt reklámozó alkotások sora remélhetőleg nem szakad meg a jövőben sem, hamarosan egy Gyomaendrőd környéki tanya egy napját bemutató rövidfilm megjelenése várható a Weigert Images műhelyéből.


Török Zoltán kapta a fődíjat az országos természetfilm-fesztiválon

Pusztaszer, 2011. augusztus 7., vasárnap (MTI) - Vad Magyarország – A vizek birodalma című alkotásáért Török Zoltán kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját.
Az egyórás természetfilm egy rétisas fészekalj mindennapjait és egy fiatal vidra kalandjait mutatja be valahol a magyar mocsarak mélyén.
A Kormos Ildikó rendező vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat.
A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak Berta Enikő Nagyvárosi madarak című filmjét választották, míg az amatőrök között Tisza Balázs Insequence című munkája nyert.
A világ tájait bemutató alkotások közül Sós Tibor Legalább medvét láttunk volna című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Hajdu János a szerbiai Uvac kanyont bemutató filmjének ítélte oda a zsűri az első díjat.
Az etűd kategóriában a két legjobb professzionális filmet Weigert József készítette, az amatőrök között pedig Dancsó Péter lett az első Szüret című művével.
Életmód és környezetvédelem kategóriában a profik között a természetfilm.hu csapata nyert a Fejjel a fajnak című húszrészes tudományos ismeretterjesztő minisorozatával, illetve a Mindentudás Egyeteme 2.0-ra készített alkotásaival, az amatőrök között pedig Vizes élőhelyek jelene. Jövője? címet viselő filmjéért Ternyák Jenőt díjazták.
A máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztiválon – melyet 2005 óta rendeznek meg a Csongrád megyei Pusztaszeren – idén kilencvenöt 2008 után készült alkotást vetítettek le az Árpád-major fűszercsarnokában. Az természetfilmesek – akik között hat határon túli magyar alkotó volt – a legtöbb művet az etűd kategóriába nevezték.
A korábbi esztendőkhöz hasonlóan – amikor több alkotás is született a tiszavirágzásról, a hódtelepítésekről, a keresztes viperákról vagy a darvakról – idén is volt kedvence a természetfilmeseknek, akik közül többen is a Drávaszögben található természetvédelmi terület, a Kopácsi-rét bemutatását választották - mondta el az MTI-nek Csabai Ferenc, a fesztivál szervezője.

Forrás: MTI

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.