Gyomaendrőd - kiszáradt egy holtágszakasz

Beküldés: | Módosítva:
Szerző: admin

November végén, a természetet járva megdöbbenve tapasztaltam, hogy eltűnt egy gyönyörű holtágszakaszunk. Az általam készített fotókon jól látszik, hogy festett a Német-zugi holtág keletre eső ártéri szakasza 2006-ban és miként fest mintegy hat évvel később. Az egykor festői szépségű vízfelület területe ma már sajnos szabadon bejárható gyalogosan is. A Google műholdas térképén egyébként jól látható, hogy 2011 szeptemberében még nem volt kiszáradva ez a szakasz. A műholdas felvételeket visszatekerve az is megfigyelhető, hogy évről évre fogy holtág.

A Német-zugi holtág keleti ártéri szakasza 2006-ban és 2012-ben

Félő, hogy legkésőbb egy-két éven belül ugyanezen holtág a vasúti hídhoz közelebb eső szakasza is végleg kiszárad, a vízszint ugyanis már itt is vészesen alacsony. Kár lenne érte, hiszen rendkívül gazdag élővilága van, rengeteg vízimadár (főként gólya) élőhelye is ez a szakasz.

A Német-zugi-holtág nyugati ártéren kívüli szakasza még ép, megmaradt ártéren belüli szakasza azonban közel jár a kiszáradáshoz

Az elmocsarasodás és az idei aszály együttesen adták meg a kegyelemdöfést a Német-zugi holtág keletre eső ártéri szakasza számára. Mivel a holtág nincs vízzel ellátva, az oxigénhiányos állapotban az elpusztuló növények és állatok, valamint a partról bemosódó hordalék feltöltik a medret, miközben a holtág vize folyamatosan párolog. A mocsarasodás folyamán évről évre centiméterekkel csökken a vízmélység, majd amikor eléri a néhány 10 cm mélységet, egy nyári aszály egyszerűen kiszárítja a holtágat.
Szakemberek szerint a vízmélység növelésével, a vízforgalom intenzitásának növelésével a növényzet tápanyag-visszatartó képessége is javul, azaz a nitrogén- és foszforterhelés csökkentésével javítható a vízminőség. A holtágak kotrásával átmeneti javulás érhető el, de azzal, hogy nincs biztosítva a vízforgalom, a mocsarasodás és idővel a kiszáradás csupán elodázható. Hiába költünk százmilliókat vízkotrásra, néhány év múlva újabb százmilliókat kell rá költenünk, amennyiben szinten szeretnénk tartani a holtágak vízminőségét. Amíg nem megoldott a vízforgalom és folyamatos vízellátás, addig minden kotrás után újra romlik a vízminőség, csupán néhány újabb évet adunk magunknak és a holtágaknak.

A gyomaendrődi Kisfoki Holt-Körös szinte teljesen kiszáradt, a Nagyfokzugi Holt-Köröst az algásodás tette tönkre

Az algásodástól tönkrement Nagyfokzugi Holt-Körös (szintén gyomaendrődi holtág) egyik példája annak, mi történik, amikor megszűnik a vízforgalom és egy holtág karbantartása. A Német-zugi holtág ártéri szakaszának sorsa pedig újabb intő példa arra nézve, hogy mi történik, ha nem gondoskodunk időben holtágaink megfelelő vízminőségéről és állapotáról.

fotó és cikk: www.gyomaendrod.com

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.