Az Ottawai Magyar Kórus Gyomaendrődön

Beküldés: 2011/08/20 - 00:16 | Frissítés: 2022/12/22
Szerző: admin

Cikkek
Kategória

Az Ottawai Magyar Kórus Hornok Ernő invitációjára újra Gyomaendrődre látogatott. Augusztus 17-én a békési katolikus templomban, 19-én a gyomaendrődi református templomban adtak koncertet, míg augusztus 23-án Békéscsabán, az Ibsen Házban fognak fellépni. A Kórus színjátszó csoportja csütörtökön "A Szerelem nem Válogat" címmel tartott vidám színielőadást a Katona József Művelődési Központban.

Weber - Csengőhangú énekszó az Ottawai Magya Kórus előadásában
Forrás: (https://www.youtube.com/watch?v=J1qZsq2ONLU)

Pénteken a gyomaendrődi református templomban a Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórussal adott közös ünnepi hangversenyt a külhonba vándorolt zenekedvelő magyarok kórusa. Mint Oláh Gizella a bevezetőben elmondta, az Ottawai Magyar Kórus 1992-ben alakult Finta Beatrix vezetésével. A hagyományos magyar kóruséneklés ápolásával jelentős szerepet játszik az ottawai magyarság kulturális életében; a tagok nem csak örömmel énekelnek, de feladatuknak érzik a magyar nyelv, a szokások és hagyományok megőrzését is. Rendszeresen fellépnek a különböző rendezvényeken és fáradságot nem kímélve támogatják az emigrációban levő magyarság hagyományőrző törekvéseit. 1998-ban meghívást kaptak a Torontói Evangélikus- Református Egyesült Egyház 70 éves fennállásának megünneplésére. A Millennium 2000 ünnepségek keretében egy önköltséges magyarországi körúton szerepeltek; a körút fénypontja az ópusztaszeri fellépés volt Szent István király napján. A Kórus közreműködött a Montrealban, Torontóban, Hamiltonban, Niagara Fallson és Delhiben tartott magyar ünnepségeken is. 2005-ben részt vettek a szerencsi Pedagógus Kórus által szervezett I. Nemzetközi Magyar Kórus Találkozón, majd Erdélyben is énekeltek. 2008-ban újabb magyarországi és felvidéki hangversenytúra következett - ebből is kiemelkedett a gyomaendrődi éneklés emléke, melyet a meleg baráti fogadtatás tett emlékezetessé, így nagy örömmel tettek eleget Hornok Ernő újabb meghívásának.

A gyomaendrődi műsorban Weber, Chilcott, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Finta Gábor, Farkas Ferenc művek hangzottak el Finta Beatrix vezényletével, zongorán Palencsár Edit kísért. A Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus önálló műsorral is fellépett, majd a két zenekar együttesen is adott elő darabokat. A helyi zenekar vezényletét Gecseiné Sárhegyi Nóra látta el.

Kérjük, tekintse meg az eseményről készült képgalériánkat, HD videónkat.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.