ÁSZ: Gyomaendrődön veszélybe kerülhet a hosszú távú pénzügyi egyensúly

admin képe
Beküldés: 2012/05/01 - 20:57 | Frissítés: 2014/02/09
Szerző: admin
Cikkek: 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint veszélybe kerülhet Gyomaendrődön a hosszú távú pénzügyi egyensúly fenntartása, ennek fő oka, hogy a Békés megyei településnek a következő években vissza kell fizetnie a 2008-ban kibocsátott, egymilliárd forint értékű kötvényekből származó hitelt.
Az ÁSZ kedden közzétett jelentésében azt írta: Gyomaendrődnek 2012-től éves szinten kétszázmillió forint többletkiadást jelent a kötvényekből származó hitel visszafizetése, hat éven át, egészen 2018-ig.
A számvevőszék a hosszú távú adósságszolgálat teljesítése érdekében elkülönített tartalékalap létrehozását javasolja, és a városi tulajdonú társaságok szigorúbb kontrollját indítványozza, s annak vizsgálatát, hogy ezek kötelezettségei milyen hatással vannak a költségvetési egyensúlyra.
A jelentésben az ÁSZ részletes zárszámadási rendelet elkészítését javasolja a polgármesternek, így a testület éves szinten nyomon követhetné a városi vagyon- és eszközállomány értékének és használhatóságának alakulását, az értékcsökkenés ténylegesen vagyonfenntartásra fordított összegét.
A kizárólagos tulajdonú gazdasági társaságok esetében szigorú számadási kötelezettség előírását javasolják, az átadott önkormányzati pénzeszközök racionális felhasználása és a kötelezettségek szigorúbb kontrollja érdekében.
Várfi András (Fidesz-KDNP), Gyomaendrőd polgármestere a számvevőszéki jelentés kapcsán az MTI-nek azt mondta: a működési költségek felhasználását az ÁSZ rendben találta és az önként vállaltak finanszírozásával sincs gond. A költségvetés hosszú távú finanszírozási kockázatának csökkentésére a város az ÁSZ javaslatait elfogadja, szigorítja a költségvetési kontrollt, a hitelek biztonságos törlesztésére létrehozza az elkülönített pénzalapot.
A pénzalap feltöltéséről Várfi András úgy nyilatkozott: a kötvénykibocsátásból és EU-támogatásból megvalósított beruházások értéke és a hasznosításból várható bevétel fedezi a törlesztést, a kockázatot szerinte az elhúzódó gazdasági recesszió okozza. Az ipari parkban épített új inkubátorház iránt a vártnál kisebb az érdeklődés, a vásárolt földterületeken létesített új ipari telkek iránt sincs akkora érdeklődés, mint az 2008-ban várható volt.
A polgármester kitért arra: ha a gazdaság nem élénkül, az önkormányzat a kiadási oldal további csökkentéséből fedezi a törlesztőösszeg esetlegesen hiányzó részét. Hozzátette: a visszafizetési kockázatot csökkenti, hogy jelentős a város vagyona, 2011-ben az eszközök és források a költségvetésben 12,48 milliárd forint értéket képviseltek; ezek között vannak könnyebben értékesíthető ingatlanok és tulajdonosi részesedések, amelyekhez csak a végső esetben nyúlnak. A helyi költségvetés főösszege 3,685 milliárd forint volt, a saját jogú bevételek összege 313 millió forint.

forrás: MTI

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!