Államtitkári vizit Gyomaendrődön

Beküldés: | Módosítva:
Szerző: admin

Cikkek

Babos László önkormányzati képviselő meghívására augusztus 13-án városunkba látogatott Dr. Oláh Lajos a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára és Nagy László (MSZP) országgyűlési képviselő. A vendégeket Csányi István alpolgármester,
Dr Csorba Csaba jegyző és Babos László képviselő fogadta.
Az államtitkár megtekintette az endrődi híd, valamint a gyomai vasútállomás rekonstrukciós munkálatait.
A Hármas-Körös folyó felett átívelő hidat ez év júniusában zárták el a forgalom elől (azóta pontonhídon lehet átkelni), de várhatóan december végéig újra megnyitják azt. Az egy- milliárd forintos beruházás befejezési határideje 2010. szeptember 1.
Hapák Attila projektvezető elmondta, a munkálatok időarányosan haladnak. Az alapépítmény a statikai vizsgálati eredmények alapján megmaradt, azt nem kellett megbontani, csak magassági korrekcióra volt szükség. A híd egyébként 13.80 méter szélességben épül, így öt méterrel lesz szélesebb a korábbinál és kerékpárutat is kiépítenek a hídon. A kocsipálya a korábbi 6,5 méterről 8,5 méterre bővül. A híd két oldalán 2,65 - 2,65 méter széles hely lesz kialakítva a kerékpárút elhelyezésére.
Dr Oláh Lajos elmondta, hogy a kormány kiemelten támogatja az építőipari vállalkozásokat, hiszen ez munkahelyeket is teremt. Az itteni beruházáson jelenleg ötven ember dolgozik, de csúcsidőben ez a szám a nyolcvan főt is elérheti. Az építőipari vállalkozások számára további lehetőség, alvállalkozóként, vagy beszállítóként részt venni a hídrekonstrukciós munkákban.
A felkészült vállalkozások számára ugyanez a lehetőség a vasútfelújításnál is adott.
A munkavédelmi szabályokkal kapcsolatban kérdéseket intézett a projektvezetőhöz, aki közölte, hogy ilyen céllal rendszeres ellenőrzéseket kapnak. Az egész munkaterületen fokozott gondot fordítanak a munkavédelemi szabályok betartására.
Meg is kérte a vendégeket, szíveskedjenek sisakot tenni a fejükre.

Fotó: Bíró Károly

A vasútállomáson az állomásfőnök helyettese tájékoztatójában elmondta, hogy a beruházás átadása után a vonatok maximális sebessége 160 km/ó. Így 15 perccel előbb lehet Budapestre érni. A síneket aluljárón keresztül lehet majd megközelíteni. Mozgássérültek részére lift épül.
A vasútvonal mellett szükség szerint zajfogó falat helyeznek el, illetve nyílászárók cseréjére kerülhet sor. A beruházás befejezésének határideje 2009. december 31.

Befejezésként Poharalecz László vállalkozó ebéden látta vendégül a látogatáson résztvevőket a Fészek Panzióban.
Itt, kötetlen beszélgetés keretében a város jelenlévő vezetői ismertették az államtitkár úrral településünk fejlesztési elképzeléseit. Kiemelt témaként szerepelt a vasúti aluljáró megvalósítása és az azzal kapcsolatos elkerülő út kiépítése.

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.