125 éves a Dögi

admin képe
Beküldés: 2014/05/19 - 17:49 | Frissítés: 2015/03/19
Szerző: admin
Cikkek: 

125 esztendővel ezelőtt Steinakker Gábor királyi folyammérnök irányításával a Hármas-Körös szabályozásának munkálatai Gyoma települést érintő „legfontosabb része e műveletnek, a 33-ik számú átmetszésnek folyó évben történt kiépítése, mi által a községünk alatt elvonuló körösi kanyar teljesen elzáratván, holt mederré tétetett.” A 125 év során több neve is volt e holtágnak. Először Falualji, Falualjai nevet kapta, majd nevezték Révlaposi holtágnak, Dög-Körösnek és valami tévedés folytán most Hantoskerti Holt-Körös a neve. Mi gyomaiak, csak egyszerűen Döginek nevezzük. E holtág 2,3 km hosszú, szabálytalan félkör alakban a Pocos kerttől a Gyebnár kertig nyúlik. Átlag 60 méter széles, legnagyobb vízmélysége 2,5 méter. Vízfelülete 14 hektár. Kb. 350 ezer m3 vizet tárol.

Gyoma falualja, Dög Körös

A Dögi sok-sok élményt, boldogságot, örömet, vidámságot jelentett a gyomai embereknek. Nyári időszakban a fürdés, pecázás, csónakázás, stb. Sokan itt fedezték fel az úszás örömeit. Télen a befagyott víz, a jég adott lehetőséget a korizásra, szánkózásra. Az örök fiatal Jakó Laci, mindenki Atyája megfelelő jégvastagság esetén alkalmi csapataival minden télen megszervezte a hoki bajnokságot. Sokan emlékeznek még az egykori Vadkacsa vendéglőre, a Csemetekertre, a Sztoján féle bulgárkertészetre, a fóliás zöldségtermesztésre, és a szeszfőzdére. A Dögi partján kialakított liget, amely később az Erzsébet-liget nevet kapta sok-sok ifjúember találkozásának színtere volt és lesz. És emlékszünk a halak őreire, az öreg Petrásra és Kun Laci bácsira is. Esetenként persze bánatot is okozott a Dögi. Tragédiák is történtek. Ezeknek nem a holtág az okozója. Nem is a vékony jég és nem is a mély víz, hanem általában maga a szenvedő fél, a felelőtlenség.

Arra gondoltunk, a 125. év alkalmával meg kellene örökíteni a gyomai emberek Dögivel kapcsolatos élményeit, emlékeit egy kiadványban. Ezért kérünk minden olvasót, nézze át saját, vagy szülei, nagyszülei fényképgyűjteményét, s ha talál olyat, amelyik kapcsolatban van a Dögivel, és ha azt akarja, hogy unokái láthassák az Ön nagyszüleit is egy kiadványban, juttassa el azt részünkre. Kérjük, tegyék borítékba, írják rá nevüket, címüket, mert azokat visszajuttatjuk. A fényképek hátuljára pedig írják rá hol, mikor készült, milyen alkalomból és hogy kik vannak rajta.

Kérjük, az anyagokat az alábbi címeken szíveskedjenek leadni:
Gyomán, a Tímár panzió melletti Lottózóban. (Fő u. 174. sz.) és a Hősök úti Anna élelmiszer (Gschwindt bolt) boltban. Postán: Babos László, 5500 Gyomaendrőd, Dr. Szilágyi Ferenc üdülőtelep 73 sz. Információ: Babos László 70 457 99 01 telefonon.

Cikk: Babos László
Fotó: Gyomaendrod.com

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás