Gyoma története

Beküldés: | 4 hozzászólás | Módosítva:
Szerző: Névtelen

Fórumok

Idelye lenne egy valódi történelmi kis fejezetnek -topiknak- itt valahol helyet adni. Főként Gyomáról, melynek még mindíg nem sikerűlt a nevét megfejteni, pedig a Kner Nyomda ontja az Arvisura c könyvet,,.,.

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
12 év 11 hónap

Permalink - Etana70 küldte be 2012. 11. 09., p – 17:31 időpontban

A címlapra feltett őstörténelem nemcsak kevés, hanem semmitmondó és valamiféle általánosságokra is hajazó. Gyoma sámánról elnevezett település őskora bizony ettől még nem lesz ismert. A besenyők is rokonnépeink, gondoljunk a "Besenyszögre", vagyis Besenyőszögre..., Réka bírtoka a Tiszától Szarvason, Gyomán át egészen Gyuláig tartott...Gyula besenyő fejedelem neváhez kötődik itt a vár építése, aki 575 körűl érkezett ide..A besenyők különben a kunokból kiszakadt törzsek voltak. Besenyő volt Réka, Atilla felesége, Sarolt Géza fejedelem 2. felesége (az első is!) ...
A Körös kultúra pedig egy erőltetett kifejezés. Inkább azt kellene tudni kik állnak mögötte és ennek a népcsoportnak lehetne megjelölni a nevével ezt a neolitikumban létező időszakot..dehát itt a nemtudás az úr mint látom, pedig Gyomát megkellene tiszetelniazzal, hogy a multját végre megismerheti az,akit bérdekel. Biztosan vannak ilyenek.

12 év 11 hónap

Permalink - Etana70 küldte be 2012. 12. 22., szo – 11:16 időpontban

Természetesen a török időkben Gyoma "eltünt", azaz megsemmisűlt, elnéptelenedett.
Gyoma "feltámadása"pedig az 1700-as évek elejére esett. Azt már nem lehet tudni, hogy a régi nevét visszaklapta, vagy egy új nevet kapott a lassan gyarapodó település. Mindenesetre egy ősi FÉRAN név a Gyoma, mellyet egy sámánhoz is lehet kötni, akinek ez volt a neve. A sámán nevet különben a pusztaszeri nagygyűlés változtatta meg táltosra, a magyar honfoglalás idején. Azóta a magyarok táltosokról beszélnek.
Úgy a személyek, mint a telepűlések neveit pedig mindíg a sámánok -vagy táltosok- adták, a főtáltos tudtával, az egységes -hunfajú népekre vonatkozó- FÉRAN Névadó alapján.

9 év 11 hónap

Permalink - anonim küldte be 2017. 06. 10., szo – 10:05 időpontban

A 300 éves Gyomaendrőd évforduló alkalmából megjelent a 'KI Kicsoda' könyv új kötete. A 2004ben kiadott első példányt kiegészítve most intézmények, civil szervezetek és némi munkahelyek adják hozzá nevüket. A hírnév önmagában nem érvényesül, ismerni kell az odavezető utat. így számoltak be a könyvben szóló cikkekben. Az utóbbi években a nehéz életkörülmények miatt 'Nem csoda', hogy innen elkívánkoztak. Amiről hosszú időn keresztül nem lehetett beszélni, most elmondaná az ember.