Járási mentőcsoportok gyakoroltak Gyomaendrődön

Beküldés: 2016/03/06 - 18:06 | Frissítés: 2022/12/22
Szerző: admin

Cikkek

A szeghalmi katasztrófavédelmi kirendeltség szervezett felkészítést és terepgyakorlatot a megyénkben működő önkéntes járási mentőcsoportok kutatási komponensei részére.
Az elméleti felkészítésnek a Gyomaendrődi Járási Hivatal díszterme adott otthont. A délelőtti megnyitón Dr. Pacsika György járási hivatalvezető köszöntötte a gyakorlat résztvevőit, aki egyben megköszönte az önkénteseknek az állampolgárok biztonságának növelése érdekében kifejtett munkájukat.
Ezt követően a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Haskó György tűzoltó alezredes ismertette a felkészítés és gyakorlat célját, majd Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, a szeghalmi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője mondta el a végrehajtásra tervezett feladatokat.
Az elméleti felkészítés keretén belül a kirendeltség felkérésére a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője, Oltyán Sándor rendőr ezredes tartott előadást az eltűnt személyek keresésével, kutatásával kapcsolatos jogszabályi környezetről, illetve a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és az önkéntes mentőszervezetek közötti együttműködés helyi szintű tapasztalatairól.

Járási mentőcsoportok gyakoroltak Gyomaendrődön

A gyakorlat feltételezése szerint március 4-én délután a korábbi napos időjárást követően Gyomaendrőd térségében lokálisan húsz-harminc milliméteres csapadékmennyiséggel járó vihar söpört végig, melyet 100-110 km/órás széllökések kísértek. A Bethlen Gábor Szakképző Iskola körösladányi úti telephelyén másnap hajnalban a „hetesi szolgálatot” teljesítő diákok megkezdték a telepen a napi rutin szerinti elfoglaltságukat - az állatok etetését, takarmány előkészítését - miközben a vihar újból felerősödött.
A vihart követően azonnal a telepre indul a tangazdaság vezetője, aki a telephely szociális helyiségeiben a diákokat nem találta. A gépműhelyben dolgozó iskolai alkalmazottól azt az információt kapja, hogy a diákok a napi feladatokat megkezdték, azt követően nem látta őket. Mivel a telephely északi részén található könnyűszerkezetes mezőgazdasági ingatlanokon jelentős viharkár tapasztalható, így a telepvezető bejelentést tesz hat diák eltűnéséről. Az eltűnt tanulók felkutatásához a hivatásos erők mellett speciális szakfeladatok végrehajtására is szükség van, így a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén megalakított önkéntes mentőszervezetek alkalmazására is sor kerül.
A feltételezésnek megfelelően a gyakorlat keretén belül az eltűnt személyek keresését hajtották végre sikerrel a gyomaendrődi járás Vidra Mentőcsoportjának, a szarvasi járás Körös-Kondor Mentőcsoportjának, a békési járás Titán Mentőcsoportjának, valamint a megyei rendeltetésű Körös Mentőcsoport kutyás kutatói. Mindezzel párhuzamosan a Vidra és Körös Mentőcsoport egy-egy drónnal is felderítést végzett a területen, mely fontos információkkal szolgált a kárhelyszín átvizsgálásához.
A gyakorlat végén az elvégzett feladatokat megfelelőre értékelte Haskó György tűzoltó alezredes, aki megköszönte az önkéntesek részére az állampolgárok biztonságának növelése érdekében végzett áldozatos munkájukat.

Forrás, cikk: http://bekes.katasztrofavedelem.hu/hirek/2872-jarasi-mentocsoportok-gyakoroltak
Fotó: Ambruzs-Szabó József

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.