"Gyoma Endrőd" nevű Facebook álprofillal gyűjti valaki a gyomaendrődieket

admin képe
Beküldés: 2013/05/20 - 23:00 | 7 hozzászólás | Frissítés: 2014/11/28
Szerző: admin
Cikkek: 

Az alábbiakban egy olyan rendhagyó hír olvasható, ami a gyomaendrődi facebookozók sokaságát és személyes adatainak biztonságát, valamint a Gyomaendrod.com-ot egyaránt érinti. Az írásban szereplő linkek nagy része már nem él, mert törlésre vagy rejtésre került a tulajdonosok által.

Nemrégiben egy szélhámos "Gyoma Endrőd" néven létrehozott egy Facebook felhasználói fiókot, majd sorra elkezdte felvenni a gyomaendrődieket ismerősnek. Közel kétszáz embert érint aktívan az ügy, akik már az ismerősi listáján vannak. A profil a következő címen érhető el: https://www.facebook.com/gyoma.endrod.5 .
Sokat sejtető, hogy a profil tulajdonosa saját bevallása szerint 1905. december 31-én született, Kuala Lumpurban (Malajziában) és Kansasban tanult, valamint a kanadai Washingtonban található otthona. Ennyit a nyíltságról és egyenességről! Arctalan, álnév mögé bújó személyről van szó, aki azt gondolja, hogy az Internet anonimitást ad a tevékenységeinek, ill. segítséget ahhoz, hogy a naponta tucatnyi reklámjellegű hírt meg tudja osztani frissen szerzett ismerőseivel. Míg ő mindent megtud a többiekről, magáról semmit nem árul el.
A dolog veszélyessége ugyanis abban rejlik, hogy aki egy álnév alatt bujkáló idegent vesz fel barátjának, az azt is kockáztatja, hogy a hírfolyamába és adatlapjába illetéktelen kíváncsiskodónak ad betekintést. A Facebook szabályzata tiltja álprofilok létrehozását, ill. nem magánszemélyek részére külön rajongói oldalt lehet csak létrehozni!
Probléma, hogy a "Gyoma Endrőd" nevű kitalált személy illetéktelenül közli mások képeit, cikkeit, köztük a miénket is és ezzel szeretne olvasótáborra szert tenni. A városi címerhasználat is engedélyköteles, ami itt nyilván nincs meg. Amikor felvetettem neki aggályaimat, arrogáns, gyerekes, helyesírási hibáktól hemzsegő gúnyos válaszokat kaptam csak.
Arra kérünk minden Facebook felhasználót, hogy a felhasználói fiókot jelentse a Facebooknak a "Gyoma Endrőd" Facebook oldalán (https://www.facebook.com/gyoma.endrod.5): a bejelentési opció a jobb felső sarokban, a borítóképen található kis legördülő nyílra kattintva, az Üzenet (Message) gomb mellett érhető el.
Jelenthető az, hogy nem valós személyről van szó, vagy az, hogy egy "vállalkozást" vagy "szervezetet" képvisel az oldal (legfelső és legalsó opciók). Érdemes a "Gyoma Endrőddel" közös ismerőseinknek is írni pár sort, figyelmeztetni őket. Az illetéktelen felhasználói fiókot csak úgy tudjuk megszüntetni, ha minél többen jelentjük a Facebooknak!
Aki további információval rendelkezik, kérjük jelezze nekünk! Köszönjük!

FRISSÍTÉS (2012.05.21.): Felhívásunk hatására látszólag törlésre került a "Gyoma Endrőd" profil (https://www.facebook.com/gyoma.endrod.5), valójában csak rejtve van. Azonban úgy tűnik, időnként láthatóvá teszi azt tulajdonosa bárki számára. A hamis profilt valószínűleg már csak "Gyoma Endrőd" ismerősei látják állandóan. Ezért csak azok tudják jelenteni a Facebooknak, akik még a baráti listáján vannak. Egyébként üzenetben fenyegetőzött, hogy ellenünk eljárást indít hivatalból, mert hátráltatjuk abban, hogy eljussanak az emberekhez a gyomaendrődi hírek. Nem kérdéses, ki húzná itt a rövidebbet: ő maga egyetlen hírt sem ír meg, csak összelopkod mindent különböző helyekről. Szerzői jogot sértett, tiltott címerhasználó, valamint álprofilt használ Facebookon, ami szintén illegális. Ez már egy halmazati büntetésre is elegendő.

FRISSÍTÉS 2 (2012.05.22.): A tegnapi sikertelen akció után ugyanez a felhasználó most egy csoportot hozott létre a Facebookon Gyomaendrőd néven (a durva helyesírási hibák is árulkodóak): https://www.facebook.com/groups/gyomaendrod/
Az oldalt létrehozó szokásához híven rejti magát az adminok listájában, nem fedi fel kicsoda (gyorsan felvett pár társadmint, köztük Várfi András polgármestert is). Ugyanakkor a csoport legelső tagját Geszti Anikónak hívják (https://www.facebook.com/geszti.aniko?fref=ts) és (logikusan) nem meghívással került a csoportba! Árulkodó, hogy a legfrissebb posztot alig hárman látták 13:23-kor, de köztük van Geszti Anikó is, azaz azon kevesek közt található, akik az oldalt sűrűn látogatják.
A legújabb "Gyoma Endrőd" álprofilok egyébként a https://www.facebook.com/gyoma.endrod.75 és https://www.facebook.com/gyoma.endrod.9 címeken találhatók (már amikor nem rejtettek). Az egyik "Gyoma Endrőd" fiók máris admin jogot kapott az új Gyomaendrőd nevű Facebook csoportban, ami lehetővé tette az eredeti admin törlését az adminok közül (igaz, addig is rejtve volt, ötből négy volt látható csak). Mivel a létrehozó tudja, hogy saját személyneve árulkodó lenne a "hírek" közlésekor, ezért trükkös módon "Gyoma Endrőd" profiljával közli a híreket a Gyomaendrőd csoportban.

FRISSÍTÉS 3 (2013.05.22., 13:57): Mivel tisztában van vele, hogy valós időben megírunk itt szinte mindent a tevékenykedéséről, ill. Facebookon is újfent felhívjuk a veszélyességére a figyelmet, a Gyomaendrőd Facebook csoport (https://www.facebook.com/groups/gyomaendrod/) létrehozója törölte "Gyoma Endrődöt" és posztjait az adminok közül, ezzel eltüntetve néhány árulkodó jelet. A csoport létrehozójaként előtte "Gyoma Endrőddel" visszaadta magának az admin jogot, de magát rejti az adminok között, hiszen jelenleg a 4 admin közül csak 3 látható. Már bocsánat, de ha valakinek tiszták és egyenesek a szándékai, miért van szükség erre a rengeteg simlisségre? Miért nem vállalja a nevét?

FRISSÍTÉS 4 (2013.05.22., 14:40): Amikor nincs rejtett admin, világos hogy az adminok közül legalább egy a szélhámos csapat tagja. A Sóczó Barbara névre hallgató profil tulajdonosa (https://www.facebook.com/soczo.barbara) is részt vesz az akcióban, így most ő is admin jogot kapott a Gyomaendrőd Facebook csoportban, majd admin jogot ad Fecó Szántó Ferencnek. Sóczó Barbarát egyébként Orsos Regina adta a csoporthoz (https://www.facebook.com/regina.orsos.52), ill. ő hívott meg jópár gyomaendrődit is a csoportba, valamint adminnak jelöl ki véletlenszerűen vétlen gyomaendrődieket is, terelő jelleggel! Közben Fecó Szántó Ferenc (https://www.facebook.com/feco.szantoferenc) is admin jogot kapott, aki további adminokat jelölt ki. Kisfaludy György (https://www.facebook.com/profile.php?id=100005530387562) ugyanebben a státuszban van, ő most legutóbb admin jogot adott "Gyoma Endrődnek". Úgy néz ki, egész kis csoportról van szó, akik együttműködnek. Ugyanis aki admin jogokat osztogat, annak nyilván van köze a csoport létrehozásához, de valószínűsíthető hogy csak segítenek takarni az eredeti ötletgazdát, s többségük számára ez csak egy kis csínytevés vagy baráti segítség. Azt már nem fogják fel, hogy ezzel más értékes idejét rabolják, mi is a szabadidőnkben dolgozunk itt.

FRISSÍTÉS 5 (2013.05.22., 15:39). Tisztában vannak vele, hogy szinte azonnal minden lépésüket megírjuk itt, de közben egyre több nyomot hagynak maguk után. "Gyoma Endrőd" (https://www.facebook.com/gyoma.endrod.75) marad az egyedüli admin és kitöröl minden tagot a Gyomaendrőd csoportból, majd törli az oldalt, ezt követően a saját profilja elérhetőségét is megszünteti (törli vagy rejti). A Facebookon levő magánszemély profilok nagy részét is törlik vagy rejtik a következő percekben. Mindenesetre van elegendő bizonyítékunk nevekkel, e-mailcímekkel, képernyőmentésekkel.

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!