A vidék szerepe

Beküldés: | Módosítva:
Szerző: admin

Cikkek

Trendváltás korszakát éljük: a nagyvárosok zajosan rohanó világával szemben fokozatosan előtérbe kerül a vidék. A magyar táj nemcsak az ország éléskamrája, de a pihenésre vágyók számára is ideális úticél.
Az elmúlt években a világpiaci tendenciákkal összhangban idehaza is az élelmiszerárak drasztikus növekedésének lehettünk tanúi, ez a jelenség az elkövetkezendőkben várhatóan tovább erősödik.

Az elsősorban még mindig a növénytermesztésből és állattenyésztésből élő vidéki mezőgazdaság jelentős értéket termel, melynek nemzetgazdaságon belüli aránya - a megnövekedett árakon keresztül - növekvő. A termelő tevékenység hagyományosan továbbra is sok-sok család megélhetését, jólétét biztosítja.
A vidék másik jelentős vonzerejét képezi a turizmus – Gyomaendrőd ebből a szempontból kifejezetten jó adottságú város, szerencsés helyzetben van. Az itt lakók és a városvezetés is kezdi felismerni, hogy a beruházások önmagunkban nem elegendőek: csakis hathatós reklámozással, jól működő marketingkampánnyal lehet megismertetni városunk értékeit a potenciális látogatókkal, fontos a megfelelő imázs kialakítása. Míg egyes beruházások valóban szükségesek lehetnek – ameddig a realitás talaján állnak - a már meglévő és létrejövő értékeink megfelelő kommunikációja is feltétlen szükséges céljaink eléréséhez.
A vidéki életforma mint olcsó és harmonikus megélhetési alternatíva alkotja a vidék vonzerejének harmadik pillérét. Elsősorban a középkorú és idősebb, nagyvárosi lakosság gondolkodik életmódváltással: a kisvárosi élet nem csak olcsóbb, de nyugodtabb életritmust is biztosít. Miként ma az Egyesült Államok területéről sok nyugdíjas költözik Mexikóba a kedvezőbb megélhetés és kényelmesebb, kevésbé stresszes élet által nyújtott alternatíva miatt, hasonló tendencia erősödésével számolhatunk Magyarországon is: a fix jövedelemmel rendelkezők (nyugdíjasok) ill. a flexibilisebb aktív korú lakosság magasabb színvonalon, jobb életminőséget biztosítva tudnak élni vidéken.
Az előbbiekben felvázolt pontok a népességmegtartó képességét kívánják hangsúlyozni a vidéknek – ezáltal több munkahely jöhet létre és a fiatalok is könnyebben megtalálják helyüket szülővárosukban.

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.